Serier

15.000 fyringer på tre dage: Nu håber kriseramt branche, at ny hjælpepakke kan redde de sidste job

70 procent af hotellerne og restauranterne har mistet 70 procent eller mere af deres omsætning, fortæller branchedirektør Katia Østergaard.

Corona rammer verden
Katia K. Østergaard er direktør i  Horesta, hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation. Hun håber, at en ændret aftale om løn

På blot tre dage fra fredag og henover weekenden er ikke færre end 15.000 medarbejdere blevet varslet fyret inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Det oplyser branchens interesseorganisation, Horesta, på baggrund af tilbagemeldingerne fra omkring 2000 medlemsvirksomheder. Tallet skal ses i lyset af, at branchen inden fyringerne beskæftigede omkring 120.000 medarbejdere, og Horesta-direktør Katia Østergaard håber, at en ny aftale om lønkompensation kan redde hovedparten af de tilbageværende jobs.

»Vi kommer ikke til at redde dem alle, men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at redde i tusindvis af stillinger med den nye aftale,« siger hun.

Søndag offentliggjorde regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale om lønkompensation til virksomheder, der må sende medarbejdere hjem på grund af krisen.

Modellen var dog ifølge hotel- og restaurationsbranchen slet ikke nok til at redde virksomhederne igennem krisen, bl.a. fordi de skal forpligte sig til ikke at fyre medarbejdere frem til den 9. juni, hvis de vil gøre brug af ordningen.

På et møde mandag aften valgte Erhvervsministeriet dog ifølge Katia Østergaard at imødekomme branchen ved at gøre ordningen mere fleksibel, så man kan træde ud af ordningen undervejs, hvis der opstår et behov for alligevel at fyre.

Også virksomheder, der allerede har foretaget opsigelser, kan benytte aftalen.

Dertil kommer, at hovedparten af de ansatte i hotel- og restaurationsbranchen vil kunne benytte sig af muligheden for 90 procents lønkompensation, som oprindeligt var forbeholdt timelønnede, oplyser Katia Østergaard.

Erhvervsminister Simon Kollerup bekræftede mandag på TV2 News, at modellen for lønkompensation bliver ændret for at imødekomme hoteller og restauranter, men han vil først senere offentliggøre detaljerne i den nye model.

Katia Østergaard roser regeringen.

»Da jeg kom med vores indvendinger søndag, var regeringen der med det samme og sagde, at det selvfølgelig også skulle virke for os, og så gik den i gang med at rette aftalen til med det samme. Det er super flot og meget tilfredsstillende med en regering, der lytter,« siger hun.

Branchen er en af de hårdest ramte under corona-krisen.

»Vi er i en situation, hvor 70 procent af vores medlemmer har mistet 70 procent eller mere af deres omsætning. Det er en voldsom krise, og erhvervet har det meget hårdt lige nu, så at komme igennem uden afskedigelser er helt urealistisk,« siger Katia Østergaard.

»For få uger siden var min primære agenda, at der var mangel på arbejdskraft, så det er helt surrealistisk at stå her så kort tid efter. Branchen har fået fjernet sit forretningsgrundlag nærmest over night,« siger hun.

Udover at der lige nu er usikkerhed om, hvor længe corona-nedlukningen kommer til at stå på, så er branchen mærket af lige så stor usikkerhed om, hvor lang tid det kommer til at tage at få forretningerne op at køre igen, når vi kommer på den anden side af coronaen.

»Jeg har aldrig oplevet så stor en krise i vores branche,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også