Erhverv

Hoteller lukker på stribe - værelserne står tomme

Gæsterne er væk, og hotellerne reber sejlene. Branchen forventer et miste op mod en tredjedel af omsætningen i år.

Vi vurderer i øjeblikket, hvilke hoteller, der skal holdes åbne, og hvilke, der vil blive lukket, siger Jens Mathiesen, adm. direktør i Scandic Hotel Group. Sandra Plesner Weinert fotograferes på Hotel Axel Guldsmeden i København, som stadig holder åbent. Foto: Gregers Tycho Sandra Plesner Weinert fotograferes på Hotel Axel Guldsmeden i København, som stadig holder åbent. Foto: Gregers Tycho Sandra Plesner Weinert fotograferes på Hotel Axel Guldsmeden i København, som stadig holder åbent. Foto: Gregers Tycho

En række hoteller har allerede låst dørene og slukket lyset. Snesevis er på vej til at lukke, fordi de står gabende tomme. Den midlertidige nedlukning sker for at begrænse tabene i den værste krise for hotelbranchen nogensinde, efter at coronavirussen i løbet af en uge har fjernet det meste af forretningsgrundlaget.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Horesta, hotellernes og restauranternes organisation, har hotellerne allerede nu konstateret et omsætningstab på mellem 1,1 og 1,3 mia. kr.

Hotelkæden Guldsmeden med seks hoteller i København lukker ned for fire af hotellerne, mens de to øvrige holder åbent på nedsat blus.

»Situationen udvikler sig ekstremt hurtigt, og vi navigerer på det nærmeste i mørke. Vi er nødt til at lukke ned for nogle hoteller for at sikre, at vi kommer bedst muligt gennem krisen,« siger Sandra Plesner Weinert, direktør og ejer Hotel Guldsmeden Group.

Situationen udvikler sig ekstremt hurtigt, og vi navigerer på det nærmeste i mørke.

Sandra Plesner Weinert, direktør og ejer Hotel Guldsmeden Group.

Scandic Hotels, der er den største kæde herhjemme med 27 hoteller, indleder onsdag processen med at lukke hoteller i de nordiske lande. I stedet samler kæden gæsterne på færre overnatningssteder, som holdes åbne.

»Vi kan ikke holde alle hoteller åbent, når der ikke er gæster. Vi vurderer i øjeblikket, hvilke hoteller, der skal holdes åbne, og hvilke, der vil blive lukket,« siger Jens Mathiesen, adm. direktør i Scandic Hotel Group.

Koncernen er Nordens største hotelkæde med 270 hoteller. Alle lande er hårdt ramt, men situationen er aktuelt værst i Danmark.

»Vi har mange internationale gæster i Danmark. Når grænserne er lukket, så falder dette marked væk,« siger Jens Mathiesen.

Scandic kæden har i de seneste dage varslet afskedigelser af flere tusinde medarbejdere på tværs de nordiske grænser. Endnu flere er sendt hjem, fordi efterspørgslen er faldet brat og på det nærmeste er ikke-eksisterende.

Hotelkæden Comwell med 15 hoteller i Danmark har endnu ikke lukket nogle af hotellerne, der ligger i og omkring de større byer i provinsen.

»Situationen udvikler sig hurtigt, og vi overvejer lige nu, hvad der vil være det bedste at gøre. I nogle byer har vi to hoteller, og der kan det komme på tale om samle gæsterne,« siger Simon Verheij, PR- og kommunikationsansvarlig i Comwell.

Situationen udvikler sig hurtigt, og vi overvejer lige nu, hvad der vil være det bedste at gøre.

Simon Verheij, PR- og kommunikationsansvarlig i Comwell.

Kæden henter 85 pct. af omsætningen fra erhvervslivet ved møder og konferencer. Det er imidlertid skåret ned til et minimum. Hotellerne har stadig enkelte gæster, men det er ikke mange.

Comwell har endnu ikke afskediget eller sendt medarbejdere hjem.

»Vi har indtil videre klaret det med afspadsering, ferie og omfordeling af arbejde. Vi regner lige nu på regeringens hjælpepakke med lønkompensation,« siger Simon Verheij.

Mange andre hoteller sidder netop nu og vurderer, om det kan betale sig at holde åbent, eller om de er nødt til at lukke.

En undersøgelse blandt medlemmerne af Horesta viser, at godt to tredjedele af medlemmerne har oplevet et fald i omsætningen på mere end 70 pct. 36 pct. har aktuelt tabt mellem 90 og 100 pct. af indtægterne.

40 pct. af medlemmerne har allerede foretaget de første afskedigelser, og 30 pct. planlægger at gøre det. Horesta vurderer, at 15.000 allerede er fyret.

Ifølge undersøgelsen forventer de københavnske hoteller et samlet omsætningstab på mellem 2 og 2,5 mia. kr. i 2020. Det svarer til mellem en fjerdedel og en tredjedel af omsætningen.

Uden for København ventes et tab af omsætning på 2,5-3 mia. kr.

Den helt store udfordring er, at ingen ved, hvor lang tid, coronakrisen varer.

»Vi ved ikke, om det varer ved i to, fire eller seks uger, eller om vi nærmere taler om to, fire eller seks måneder,« siger Jens Mathiesen.

BRANCHENYT
Læs også