Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

SMV'ere får nej i banken - Finans Danmark beder om tålmodighed

Bankerne vil være sikre på, at Finanstilsynet ikke straffer dem for at strække sig ekstraordinært i disse dage, forlyder det.

Corona rammer verden
En del af landets små og mellemstore selskaber har oplevet at få nej til ekstra midler i banken under coronakrisen. Det viser en ny undersøgelse. Foto: Martin Lehmann Hjælpen er på vej, lyder det fra FinansDanmarks adm. direktør, Ulrik Nødgaard. Foto: Lars Krabbe.

Tålmodighed er et nøgleord i disse dage.

Det gælder ikke kun for de indelukkede danskere og ivrige myndigheder, men også for erhvervsdrivende med behov for ekstra kapital til at holde forretningen kørende.

En ny spørgeundersøgelse fra interesseorganisationen SMVdanmark indikerer således, at en del af landets små og mellemstore selskaber har oplevet at få nej til ekstra midler i banken under coronakrisen, selv om regeringen netop har frigivet den kontracykliske kapitalbuffer og sendt 200 mia. kr. ekstra i omløb.

Blandt undersøgelsens 2.000 respondenter har lidt over 10 pct. været i dialog med banken i løbet af marts måned om muligheden for at få adgang til ekstra kapital, hvilket for mere end en fjerdedel af henvendelsernes vedkommende - 28 pct. helt præcist - er resulteret i et nej.

Det er meget bekymrende, mener SMVdanmark.

»Der er jo taget en masse initiativer for, at bankerne netop ikke skal lukke for deres udlån. Det værste, der kan ske, er nemlig, at udbudskrisen også sætter sig som en efterspørgselskrise, så sundhedskrisen forvandles til en finanskrise. Derfor er det helt afgørende for vores økonomi som helhed, at hjulene ikke går i stå,« siger cheføkonom Mia Amalie Holstein.

Finanssektorens brancheorganisation, Finans Danmark, læser dog ikke tallene på samme måde. Adm. direktør Ulrik Nødgaard hæfter sig ved, at langt de fleste smv’ere ikke har følt behov for at kontakte banken endnu. Derfor svarer de 28 pct. i undersøgelsen blot til 3 pct. af alle respondenter.

»Der arbejdes lige nu på fuld tryk i landets banker og realkreditinstitutter på at udvide støtten og rådgivningen til private kunder og virksomheder, som er ramt økonomisk,« forklarer Ulrik Nødgaard.

I den forbindelse understreger branchedirektøren, at regeringens seneste tiltag - heriblandt garantiordningen og løntilskudsordningen - først skal implementeres i finanssektoren, der af samme årsag har travlt i disse dage.

»Banker og realkreditinstitutter beder kunderne om tålmodighed i denne svære situation. Vi er klar til at hjælpe og vores fokus er, at rådgivningen er korrekt. Til det mangler vi fortsat enkelte detaljer, som snarest er på plads,« siger Ulrik Nødgaard og uddyber:

»Bankerne skal eksempelvis være sikre på, at Finanstilsynet ikke straffer dem efterfølgende for at strække sig ekstraordinært i denne særlige situation. Det er vi i fuld gang med at få på plads. Så vi kan kun opfordre alle kunder til at holde en løbende dialog med deres rådgiver. Hjælpen er på vej.«

Af SMVdanmarks spørgeundersøgelse fremgår det tillige, at 71 pct. af respondenterne har likviditet nok til at klare sig måneden ud, mens det modsatte gør sig gældende for 19 pct.

Det flugter fint med cheføkonom Mia Amalie Holsteins vurdering, for smv’erne melder om, at de kan klare sig et par måneder.

»Men jeg tror ikke, at de kan klare sig ret meget længere. Alt fra frisører til fodterapeuter fortæller, at der er tomt i ordrebøgerne. Virusudbruddet vil først toppe omkring påske, men kan vare meget længere og måske vende tilbage til efteråret. Det taler sit helt tydelige sprog om, at smv’erne har brug for en håndsrækning,« siger Mia Amalie Holstein.

BRANCHENYT
Læs også