Rejsedirektør: »Naturkatastrofer, krig, askeskyer, 9/11 – der har aldrig været noget, der overhovedet ligner det her«
Pengene »fosser ud« af Danmarks største rejseselskab, Spies, der med tre daglige coronakrisemøder forsøger at holde hovedet oven vande.
»Vi har ikke nogen som helst forhåbninger om bare at vende tilbage til normalen, lige når det her er overstået,« siger Jan Vendelbo, adm. direktør for Spies, Danmarks største rejseselskab.
Fredag klokken 30 minutter i Udenrigsministeriets pressemøde ringede hans telefon. Hele verden var pludselig malet orange, en »helt forfærdelig situation« for rejseselskabet.
Spies har ifølge Jan Vendelbo ikke set så hurtig en opbremnsning på bare en enkelt dag siden invasionen af Kuwait i 1990. Lørdag var der ifølge direktøren en periode med to timers ventetid til selskabets kundeservice.
»Dagene efter blev det bare værre og værre,« siger han.
Onsdag arbejder selskabet endnu med at få de sidste gæster hjem. Lukning af al flytrafik besværliggør arbejdet, men opgaven er ifølge direktøren ikke umulig. Rejseselskabet har fly i pendulfart mellem Danmark og de forskellige rejsedestinationer og er i konstant dialog med både Udenrigsministeriet og gæsterne.
»Vi har netop nu fået bekræftet hjemrejse for de sidste fire gæster i Marokko, som kommer hjem i morgen. Der er enkelte tilbage på Canarieøerne endnu. Men vi har næsten alle hjemme i løbet af fredag,« siger Jan Vendelbo.
Onsdag har de danske myndigheder meldt ud, at der vil blive arrangeret fly til Marokko, der skal sikre, at alle kan komme tilbage til Danmark.
Når de sidste gæster har placeret fødderne på dansk grund, står rejseselskabet imidlertid med endnu en udfordring ifølge direktøren.
De ansatte i Spies, som har arbejdet på højtryk for at hjælpe kunder i Danmark og at få gæster i udlandet hjem, bliver til en vis del overflødige, for der vil være langt færre kunder at tage sig af.
Alle bestillinger frem til den 13. april er annullerede. Og ifølge Jan Vendelbo ligger efterspørgslen på rejser længere fremme i tiden på et meget lavt niveau.
Spies skal derfor ligesom flere andre selskaber inden for rejsebranchen tage stilling til antallet af medarbejdere.
Regeringens tiltag om lønkompensation i forbindelse med coronavirus kan afhjælpe noget af presset og bidrage til at forhindre fyringsrunder. Men selskabets økonomi er stadig truet af virusudbruddet.
»Den største udfordring er likviditeten. Vi har masser af udgifter, der allerede er betalt, samtidig med at vi må refundere for rejser. Pengene fosser ud. Det er selvfølgelig ikke en holdbar situation, og vi håber, at regeringens støttepakker vil hjælpe os,« siger Jan Vendelbo.
På den anden side af coronakrisen venter øjensynligt en hård periode for Spies.
Det er ifølge direktøren endnu for tidligt at vurdere, præcis hvor hård situationen bliver. Især fordi man endnu ikke ved, præcis hvornår den anden side af krisen ankommer.
»Naturkatastrofer, krig, askeskyer, 9/11: Der har aldrig været noget, der overhovedet ligner det her,« siger Jan Vendelbo.
Lige nu planlægges der efter en række forskellige scenarier.
Det bedste scenarie består af en genetablering af rejseaktiviteten den 14. april. Ifølge Jan Vendelbo skal man dog være naiv, hvis man tror, at folk kommer til at stå i kø for at rejse, så snart stilstanden ophører.
»Det bliver en langsom opstart, og det planlægger vi efter,« siger Jan Vendelbo.
Lige nu er forhåbningen, at man i juli måned kan ramme omkring 50-60 pct. af det normale niveau. Det kan man dog kun under optimale forhold.
»Jeg håber på masser af regn i maj og juni måned. Så skal folk nok bestille rejser igen,« siger Jan Vendelbo.