Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Whiskyproducent udsætter vækstplaner, men fortsætter ufortrødent: »Vi er nødt til at producere til fremtiden«

Nedlukningen af Europa er kommet på et dårligt tidspunkt for Stauning Whisky, som har brugt de seneste mange år på at forberede en stor ekspansion mod udlandet i 2020.

Corona rammer verden
Alex Munch er medejer af Stauning Whisky. Foto: Gregers Tycho.

En gængs tanke går på, at alkohol er en sikker investering i krisetider. Hvis det går dårligt, skal sorgerne drikkes væk, hvis det går godt, skal det fejres. Hos Stauning Whisky i Skjern er festen blevet aflyst i marts.

Whisky-producenten har i mange år sat næsen op efter at skulle satse stort på udlandet fra 2020. Produktionen har frem mod iværksættelsen kørt for fulde drøn, mens kapaciteten er øget markant. Nu er planerne sat på pause.

»Nu ved vi ikke, om 2020 bliver det, vi havde forventet. Men det er sat på pause, mens krisen kører. En stor del af vores produktion har været banket op med målet om at ramme udlandet fra 2020, så det kommer på et utrolig dårligt tidspunkt,« fortæller Stauning Whiskys medejer Alex Højrup Munch.

Han fortæller, at Stauning Whisky, som er Danmarks største destilleri, har gjort klar til at kunne sende store mængder whisky på marked, og efterfølgende øge salget - blandt andet 24 kedler, som skulle gøre det muligt at levere til flere lande i hele verden.

»Vi nåede ikke engang at komme i gang. Vi skulle starte i marts-april, og jeg har brugt januar og februar på at rejse løs for at lave aftaler med vores distributører. Men nu er arbejdet sat på pause,« fortæller medejeren.

Allerede i februar fornemmede Alex Højrup Munch, at noget var i gære. Han satte derfor foden på bremsen og lukkede for tapperiet til nye flasker. Alligevel er virksomheden blevet ramt af lavere efterspørgsel.

»Vi er ekstra hårdt ramt. Det er kun supermarkederne, som har åbent, ikke vinhandlerne, barerne og hotellerne, hvor folk normalt køber vores produkter. Vi forventer en nedgang i salget i marts april på 85-90 pct.,« siger han.

Lidt over en tredjedel af Stauning Whiskys ansatte er nu sendt hjem, mens resten af medarbejderne kæmper med at holde produktionen i gang, så virksomheden er forberedt på at leve op til de oprindelige ambitioner.

For modsat andre virksomheder, hvor produktionen er lukket ned, kører kedlerne fortsat på fuldt tryk hos Stauning Whisky, fortæller medejeren. For det er nødvendigt, hvis virksomheden skal bestå og udvide salget til udlandet, som i forvejen udgør 70 pct. af det samlede salg.

»Vi er nødt til at producere til fremtiden. Vores arbejde ligner ikke det med gin og vodka, hvor man producerer i dag og sender i morgen. Vores whisky skal ligge flere år, før vi kan sælge den, så hvis vi går ned i produktion, har vi ikke noget at sælge om tre-syv år,« siger Alex Højrup Munch.

Han påpeger, at selvom Stauning Whisky har mærket konsekvenserne af coronavirus, er udsigterne til fremtiden ikke uvisse. For destilleriet har indtil videre både banker og investorer bag sig.

»Heldigvis kan whisky holde sig, det er ikke en varer som forgår eller bliver rådden. Vi lægger det tilbage på fad, men det er ikke med god vilje,« fortæller Alex Højrup Munch og tilføjer:

»Det har været en langsom opbygning imod, at det rigtigt skulle gå løs, og det var meningen, at det var i år, vi skulle sælge rekordmange flasker. Nu vil vi forsøge at udskyde fremstødet med nogle måneder.«

BRANCHENYT
Læs også