Serier

Ejer af mikrobyggeri: »Coronakrisen kommer til at koste mig mange penge. Det er der ingen tvivl om«

Ernst Kristensen har drevet Bryggeriet Skands i Brøndby i godt tre år. Coronakrisen har skåret 70 pct. i salget. Men de mange hjælpepakker er en effektiv livline, lyder meldingen.

Corona rammer verden
Ernst Kristensen (midten) overtog Bryggeriet Skands i Brøndby i 2017. Inden coronakrisen var der fire fuldtidsansatte. Fra næste uge er han eneste mand på skansen. Foto: PR.

Normalt har Bryggeriet Skands fuld gang i ølproduktionen. Men efter at coronakrisen ramte Danmark, er alt på det nærmeste gået i stå.

»I marts forventer jeg en nedgang i vores omsætning på 70 pct. Mange af vores kunder er restauratører og Det Kgl. Teater, men de har jo lukket fuldstændig ned. Tilbage er vores detailsalg, men det udgør kun 30 pct.,« siger Ernst Kristensen, der overtog det 17 år gamle mikrobryggeri i Brøndby i begyndelsen af 2017.

Bryggeriet Skands
  • Mikrobryggeriet i Brøndby blev etableret i 2003 af Birthe og Morten Skands.
  • Ernst Kristensen overtog bryggeriet i januar 2017 sammen med en investor.
  • De to ejer hver 50 pct. af bryggeriet.
  • Årligt produceres der omkring 400.000 liter øl, som afsættes til restauratører, Det Kgl. Teater og dagligvarekæder som Coop og Nemlig.com.
  • Der er fire fuldtidsansatte.
  • Overskuddet i 2018 var på 848.000 kr. efter skat.

Siden har salgskurven kun kendt én vej: Op. Og så sent som før jul gik overvejelsen på, om den årlige produktion på 400.000 liter øl skulle udvides, fordi det kneb med at følge med efterspørgsel og leverancerne til bl.a. Coop og Nemlig.com.

I dag er billedet fuldstændig forandret.

»Det mest triste er, at det hele står stille. Jeg kan godt lide, når vi tapper og der er liv på bryggeriet. Det er sådan, det skal være. Nu står det hele stille. Det er både trist og en meget mærkelig situation,« siger den 50-årige bryggeriejer.

Normalt er der fire fastansatte foruden Ernst Kristensen selv. Men efter at coronakrisen den seneste uge nærmest dag for dag har lukket Danmark ned, er foreløbig tre af de fire medarbejdere sendt hjem under den lønkompensationsordning, som regeringen præsenterede søndag.

»Selvfølgelig får de mere end 23.000 kr. (den maksimale kompensation, red.), så jeg får et tab. Men ordningen er med til at minimere mit tab,« siger Ernst Kristensen, der ikke tøver med at uddele noget nær topkarakter til politikerne for håndteringen af krisen.

Det, vi har tabt, er tabt, og det må jeg så bære som ejer.

Ernst Kristensen, indehaver af Bryggeriet Skands

Ikke mindst den massive hjælp til erhvervslivet får roser.

Det gælder også den seneste hjælpepakke, der med 100 mia. kr. er tænkt til at spænde et sikkerhedsnet ud under både store eksportvirksomheder, rejseselskaber, enkeltmandsvirksomheder og små erhvervsdrivende som mikrobryggeriet i Brøndby.

»Nu kan jeg selv få 23.000 kr., og det er også en hjælp for mig,« siger bryggeriejeren.

Han tøver ikke med at slå fast, at han langt fra er 100 meter-mester i de mange støtteordninger, der efterhånden er blevet lanceret. Men det afholder ham ikke fra at komme med ros til politikerne for hurtig handling.

Især er der ros for udsigten til, at virksomheder med et markant omsætningstab nu kan få hjælp til at betale de faste udgifter. En ordning, som Ernst Kristensen også venter, at han vil få fordel af.

»Alle de her ting holder hånden under forretningen, men det ændrer ikke på, at coronakrisen kommer til at koste mig mange penge. Det er der ingen tvivl om,« siger Ernst Kristensen.

Han bud her og nu er, at årsomsætningen tegner til at dykke omkring 1 mio. kr. Men den præcise regning vil dog afhænge af to ting: Hvor lang tid krisen varer, og hvor hurtigt samfundshjulene igen begynder at dreje.

Selv håber han på, at coronakrisen har sluppet sit tag i Danmark og danskerne på den anden side af påsken, men det ændrer ikke på, at 2020 tegner til at blive et skidt år.

»Det bliver jo svært at indhente det tabte, selv om vi får et godt efterår med høj aktivitet. Folk kommer jo ikke til at drikke mere øl samlet set af den grund. Så det, vi har tabt, er tabt, og det må jeg så bære som ejer,« siger Ernst Kristensen og tilføjer:

»Men de her tiltag kan hjælpe, og selv om vi taler om mange penge, så er jeg helt sikker på, at det samfundsøkonomisk er den rigtige beslutning,« siger Ernst Kristensen over telefonen.

Normalt vil en samtale være kort, men for øjeblikket har han – som han siger - »god tid« til at snakke.

Efter snakken vil han i gang med at forberede årets julesalg og kontakte hans samarbejdspartnere.

»Det er lidt tidligt, men så går tiden jo med det,« siger han og griner.

Og der er grund til at bevare optimismen, understreger han.

»På positivlisten kan krisen måske være med til at gøre folk mere bevidst om, at man som forbruger skal handle lokalt, fordi du dermed sikrer danske arbejdspladser. Det tror jeg, at danskerne vil gøre. Derfor tror jeg også på, at det hele nok skal blive godt igen,« siger Ernst Kristensen.

BRANCHENYT
Læs også