Detailkæde: Det vigtigste for alle er penge i kassen til lønninger
Flere detailkæder stopper ordrer fra og betalinger til leverandører. En kædeejer mener, at alle i branchen må fastfryse økonomien under coronakrisen. En tøjdirektør vil hellere vil have hjælp til små butikker end eget selskab.
»Vi skal igennem det her, så der også er en fremtid for alle på den anden side. Derfor kan løsningen være, at vi fastfryser økonomien i selskaberne, som den var ved indgangen til krisen.«
Sådan lyder meldingen fra adm. direktør og hovedaktionær Henrik Bruun i den danske detailkæde Sport24 med ca. 180 butikker.
Siden coronakrisen brød ud for alvor i den forgangne uge, er presset vokset på alle i erhvervslivet. Det gælder især en detailhandel præget af først et brat fald i salget og nu mange lukkede butikker. Likviditet er blevet afgørende lyder meldingen.
Finans har de seneste dage talt med flere både detailkæder og leverandører, som melder om pres på alle led i værdikæden. Derfor vælger kæder at annullere ordrer, ændre betalingsbetingelser over for leverandører eller helt standse betalingerne i den aktuelle situation.
Børne- og babyudstyrskæden BabySam har eksempelvis meddelt leverandørerne, at der i denne tid ikke modtages ordrer, og betalinger kun finder sted ad hoc.
Samme melding lyder hos Sport24. Henrik Bruun oplyser samtidig, at der er tæt kontakt med leverandørerne om udviklingen:
»Vi er i en situation, hvor alle må begynde at tænke på, hvordan vi hurtigt kommer i gang på den anden side. Derfor er der brug for, at vi i alle led fastfryser vores økonomi på en række områder. Indtil vi ved, hvor det her ender. Det vigtige er, at der er penge i kassen til lønninger de næste måneder. Ellers vil mange virksomheder jo ikke være her på den anden side,« siger Henrik Bruun.
Sportskæden har i første omgang lukket sine center- og strøgbutikker, mens outletbutikkerne - ofte i forstæder til storbyerne - fortsat er åbne.
»Vi har sendt alle ansatte, som ikke er i de åbne butikker, hjem og en del på orlov. Vi er et selskab med en god soliditet, så vi skal nok komme igennem på den ene eller anden måde. Men det vigtige lige nu er, at alle holder fokus på, at vi skal igennem hurtigst muligt. Og at der er forretning til alle, når coronakrisen løsner sig, så vi atter kan åbne handlen i alle butikkerne,« siger Henrik Bruun.
Sport24 er en detailvirksomhed som har været gennem store investeringer, siden selskabet blev grundlagt i 2012. Det bl.a. sket gennem opkøb af konkurrenterne Stadium og Sportigan. Derudover har kæden overtaget en række af Intersports butikker.
I hele tøj- og detailhandlen er der ud over krisen lige nu også fokus på, hvad der sker, når de øjeblikkelige restriktioner i danskernes adfærd - og dermed handlen - ophæves igen.
Hos modeselskabet Moss Copenhagen - med både egne butikker og afsætning til detailkunder i flere lande - mener adm. direktør Anders Freund, at det er afgørende, at små butikker kommer igennem krisen.
»Hvis vi som virksomhed accepterer at blive slået 12 måneder tilbage og eventuelt smider alt det overskud, der er tjent i perioden og dermed kan holde hånden under vores kunder, er der et eksistensgrundlag for fremtiden,« mener Anders Freund.
Moss Copenhagen-chefen fastslår, at det er fint med hjælpepakker fra regering og folketing til også virksomheder som hans. Men omvendt mener han, at det måske reelt er bedre at sende dem ud til de små, selvstændige erhvervsdrivende med egne butikker.
»Problemet er, at vi alle forsøger at sikre os selv og ikke tør kigge ud over egen næsetip. Giv de små erhvervsdrivende flere af pengene i stedet for firmaer som os. Det kan nemt lyde arrogant at sige, og jeg ved godt, at vi alle står med forskellige udfordringer. Men kunder, der aftager varerne i detailhandlen, er afgørende. Uden dem er der ingen eksistensgrundlag for virksomheder som os efter sommerferien,« mener Anders Freund.