Serier

Tøjbutikker låser døren for at stoppe coronavirus

Den danske strategi med at lukke grænser og bede flest muligt om at arbejde hjemme får nu dele af detailhandlen til at reagere med lukkede butikker.

Corona rammer verden
Flere tøjbutikker holder nu frivilligt lukket som konsekvens af coronakrisen. Arkivfoto: Michael Hansen.

Danske detailkæder lukker nu butikker - eller planlægger at gøre det - i kampen mod at stoppe spredning af coronavirus.

Størsteparten af kæderne her i landet holder dog fast i at følge myndighedernes anvisninger, som indtil nu ikke indebærer lukning.

I lande som Frankrig og Italien er alle butikker ud over dagligvarehandel og apoteker allerede tvangslukket. Som konsekvens af den danske situation har modeselskabet Moss Copenhagen besluttet på egen hånd, at dens 12 danske butikker holder lukket - i første omgang de næste to uger.

»Vi må som virksomhed vise ansvarlighed. Både overfor vores ansatte, kunder og samfundet generelt. Hvis vi skal have overstået den her virus hurtigst muligt, kræver det, at alle tager del i ansvaret. Derfor lukker vi butikkerne,« siger adm. direktør Anders Freund, Moss Copenhagen.

Også ledelsen i den store danske modekoncern DK Company – med over 250 butikker i Danmark og Norge – mener, at det vil være rigtigt at få den fysiske detailhandel lukket for en periode – og fokusere på onlinehandlen.

Det agter DK Company derfor at gøre inden for de kommende dage.

Koncernchef Jens Poulsen appellerer dog direkte til, at den danske regering og myndigheder skrider til den handling for hele sektoren.

»Hvis logikken i, at vi lukker grænserne og beder folk arbejde hjemme skal følges, må det indebære, at vi også lukker alle butikker, der ikke sælger mad eller medicin. Det skal vi gøre for hurtigst muligt at komme igennem denne situation til gavn for os alle,« siger Jens Poulsen, DK Company.

Selskabet med 23 tøjmærker har udover egne butikker også en stor afsætning til mange forhandlere i en lang række lande.

»På det økonomiske plan er vi alle ude i en total uoverskuelig situation, uanset om butikkerne er åbne eller ej. Der er alligevel få kunder, og hvis vi kan minimere smittefaren yderligere, som må være den danske strategi, er det vejen frem. Det vigtigste for mig lige nu er, at vi reducerer smitterisikoen for vores ansatte og kunderne,« siger Jens Poulsen.

Flere andre danske butikskæder, som Finans har talt med mandag, fastslår, at de fortsat arbejder efter myndighedernes anvisninger. Derfor har eksempelvis Matas fortsat alle 270 butikker åbne – og kører ifølge kommunikationschef Klaus Fridorf indtil videre som normalt.

Hos Danske Shoppingcentre, som administrerer 17 af landets store indkøbscentre, lyder meldingen fra adm. direktør Jesper Faurholdt, at corona-situationen følges tæt. Selskabet vil efterleve alle anbefalinger fra myndighederne.

»Vi holder centrene åbne, men der kan være enkelte butikker, som har besluttet at lukke. Især har restauranter lukket eller indført begrænsninger i forhold til antal gæster, som de tillader. Langt de fleste af vores centre indeholder store dagligvarebutikker, apoteker, optikere og andet, som skal forsyne den danske befolkning med fødevarer og medicin. Af den årsag vil vi, så vidt det er muligt og i tråd med myndighedernes anbefalinger, holde centrene åbne,« skriver Jesper Faurholdt i en mail til Finans.

Hos Moss Copenhagen blev det mandag formiddag besluttet på tilsvarende vis også at lukke selskabets udenlandske butikker, som er i Holland og Norge. Mens Moss Copenhagens fysiske butikker nu lukkes, holder Moss Copenhagen fast i dets nethandel til kunderne.

Læs også
Top job