Serier

Detailkæder standser ordrer og betalinger til leverandører

Coronakrisen skaber pres på alle i detailhandlen, hvor kæder afviser at modtage ordrer på nye varer fra leverandører og ændrer betalingerne.

Corona rammer verden
BabySam holder fortsat en lang række af kædens butikker åbne med meget lav bemanding, så kunderne kan afhente deres ordrer på barnevogne og andet babyudstyr. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Danske detailkæder lukker netop nu flere butikker, da salget er gået i stå som konsekvens af coronakrisen. Det betyder også, at kæder annullerer ordrer og standser betalinger til leverandører.

En af de danske butikskæder, som har reageret resolut på krisen, er BabySam. 380 af de 450 ansatte blev mandag sendt hjem.

28 af de 31 butikker samt hovedkontoret holdes indtil videre åbent af de resterende 90 medarbejdere.

»Vi har to medarbejdere på arbejde i hver butik, som udleverer de ordrer på barnevogne og andet, som er indgivet. Desuden sælger de varer til de få kunder, som har behov for udstyr eller plejeprodukter. Men salget er stort set gået i stå i alle andre kategorier. Vi overvejer hver dag, om vi skal lukke endnu mere ned,« siger adm. direktør Kenneth Nørgaard, BabySam.

Han fastslår, at i første omgang er de ansatte udelukkende sendt hjem - men ikke afskediget.

Finans har de seneste dage talt med flere både detailkæder og leverandører, som melder, at der lige nu er pres på alle led i kæden. Derfor vælger kæder at annullere ordrer, ændre betalingsbetingelser over for leverandører eller helt standse betalingerne i den aktuelle situation.

Hos BabySam fastslår Kenneth Nørgaard, at alle er i en situation, hvor salget stopper og dermed lægger hårdt pres på likviditeten.

»Vi har kommunikeret til alle leverandører, at vi kun modtager og betaler indgivne kundeordrer. Alle andre ordrer, som ikke er aftalt, afvises ved porten. Desuden har vi kommunikeret, at i den aktuelle situation bliver betalinger på ad hoc-basis i takt med, at vi vurderer udviklingen. Vi kan ikke gøre andet. Lige nu står vi med alle nye varer til foråret, som er til betaling i marts og april, men der er ingen salg,« siger Kenneth Nørgaard, BabySam.

Babykæden har kapitalfondene Polaris og AAC Capital som hovedaktionærer.

Hos Dansk Mode & Textil, som organiserer en stor del af de danske tøjvirksomheder og dermed leverandører, er adm. direktør Thomas Klausen meget bekymret over, at alle skubber problemerne videre til hinanden.

»Det strammer virkelig til rundt omkring. De seneste dage er det strømmet ind med annullerede ordrer til leverandørerne og samtidig stop for betalinger fra kunderne i detailhandlen. Det handler om, at alle forsøger at skubbe udfordringerne videre. Mit råd er, at alle må holde fokus på, at der også kommer en dag efter coronakrisen, som forhåbentlig ikke trækker for længe ud,« siger Thomas Klausen.

Hos Babysam er adm. direktør Kenneth Nørgaard lige nu da også mere bekymret for situationen efter krisen end de nuværende udfordringer.

»Et er, at vi mister salg nu i en periode, men hvad sker der på den anden side? Vi kan se, at i Kina, hvor corona-udbruddet ser ud til at være mere på den anden side, er privatforbruget ikke kommet op igen. Så ud over at håndtere, hvad vi lige nu skal i det aktuelle kaos, må vi også forberede os på, at der kan komme en sommer og et efterår, hvor tingene kan blive træge. Det bekymrer mig,« siger Kenneth Nørgaard.

Læs også
Top job