Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Niras-chef: Min egen lønnedgang er vigtig for at bevare troværdigheden

Bestyrelsesformand Clas Nylandsted Andersen tror, at ledelserne i andre større virksomheder vil følge trop.

Corona rammer verden
Carsten Tofte Nielsen henvendte sig i sidste uge til sin bestyrelse med et forslag om hele topledelsen skulle gå 15 pct. ned i løn. (Foto: Jan Nordahl)

Topchefen hos det rådgivende ingeniørvirksomhed Niras mener, at det er afgørende, at ledelsen går forrest, når man står overfor for forhandlinger, hvor medarbejderne kan blive bedt om at gå ned i løn. Det var på den baggrund, at direktør Carsten Toft Boesen sammen med den øvrige topledelse hos det store rådgivende ingeniørvirksomhed tidligere på ugen valgte at gå 15 pct. ned i løn.

»Samlet set er det naivt at tro, at vi kan nå samme niveau som sidste år. Og når vi så kigger på vores koststruktur så er mellem 75 og 80 pct. lønudgifter. Vi kan selvfølgelig sætte kursusvirksomhed og så noget på hold. Men vi kommer også til at se på lønomkostninger i takt med at indtægter bliver mindre,« siger Carsten Toft Boesen.

Det er den svære diskussion, som Carsten Toft Boesen skal føre i den kommende tid med medarbejderrepræsentanter i Niras kontakt- og samarbejdsudvalg.

»Her kan vi jo ikke opnå nogen meningsfyldt dialog med mindre, at vi selv går ned i løn. Det giver alt andet lige en større troværdighed. For vi kommer til at diskutere forskellige tiltag. Men da det er en debat, som foregår nu, er det desværre ikke noget, som jeg kan komme nærmere ind på,« fastslår topchefen for Danmarks trediestørste rådgivende ingeniørfirma.«

Det var Carsten Toft Boesen, der bragte forslaget om en lønnedgang op på et ledermøde sidste fredag, som noget man burde overveje.

»Det udvekslede vi nogle synspunkter om fredag. Og så vedtog vi forslaget mandag.«

Bestyrelsesformand Clas Nylandsted Andersen reagerede på forslaget ved at anmode hele bestyrelsen om at følge trop med en tilsvarende honorarnedgang på 15 pct.

»Der var ingen slinger i valsen. Alle var med på at gå ned i honorar. Og det her tror jeg at, vi kommer til at se flere steder. Alt andet ville være usympatisk, når samfundet er så presset,« siger bestyrelsesformand Clas Nylandsted Andersen.

Nylandsted er ligeledes med i bestyrelsen for Jysk Fynske medier, hvor medarbejderne tidligere på ugen spillede ud med et forslag om en kollektiv tre måneders lønnedgang på 10 pct., hvor ledelse og bestyrelse fulgte trop.

Herudover gik ledelsen i kriseramte SAS i forrige uge midlertidigt 20 pct. ned i løn. Hos Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri har man ingen planer om at gå ind med en holdning til den form for tiltag.

»Grundlæggende har vi ingen holdning til, om medarbejderne skal gå ned i løn. Og det har vi sådan set heller ikke til, om man skal i ledelsen. Det må man finde ud af lokalt ude hos virksomhederne,« siger vicedirektør Per Geckler Møller fra Dansk industri.

Clas Nylandsted Andersen mener ikke, at man skal lægge noget i, at der i coronakrisens anden uge ikke er kommet flere nyheder frem om ledelser, der går ned i løn.

»Folk skal jo lige sunde sig. Husk det er jo kun otte dage siden, at det her startede. Og det er nogle forskrækkelige tal, vi ser. Så der kommer et pres på at spare omkostninger alle de steder, hvor det er muligt.«

Mens Niras har handlet på lønsiden, føler Carsten Toft Boesen, at det kunne være rart med en positiv melding fra regeringen.

»Der bliver kommunikeret tydeligt, og fornuftige kompenserende tiltag bliver vedtaget, men vi trænger allesammen til at få et budskab om, at vi nu kan se, at noget af det, som vi gør, faktisk begynder at virke.«

BRANCHENYT
Læs også