Erhvervsliv og fagbevægelse vil redde 35.000 job - uden penge fra staten
Hold hånden under danske arbejdspladser ved at lade almene boligselskaber gå i gang med planlagte renoveringer for 18,4 mia. kr., lyder et opråb til regeringen. Venstre er klar.
Midt i de milliardstore hjælpepakker til virksomhederne og deres ansatte er en række erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, arkitekter og rådgivere klar med et forslag til regeringen, der skønnes at kunne sikre i omegnen af 35.000 job - uden at koste staten en krone.
De opfordrer i et fælles brev til statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen regeringen til at frigive allerede godkendte renoveringsopgaver i den såkaldte Landsbyggefond for 18,4 mia. kr.
Der er tale om små og store renoveringer af alt fra køkkener og toiletter til tag og mure i almene boliger spredt over hele landet.
Renoveringerne er godkendt i Landsbyggefonden og fuldt finansieret af de almene boligselskaber selv, men i alt 453 godkendte opgaver står i kø og venter på at kunne komme i gang.
Det skyldes, at der politisk hvert år sættes en ramme for, hvor mange af Landsbyggefondens penge, der kan komme ud at arbejde.
Loftet sættes for at undgå overophedning af dansk økonomi, men det er der ingen fare for i den nuværende situation, konstaterer sekretariatschef i 3F Gunde Odgaard.
»Det er bare om at komme i gang. Der er ingen statslige penge i det overhovedet, men det kan både sikre staten skatteindtægter og spare staten for udgifter til dagpenge,« siger han.
»I træskolængder og med forsigtige dynamiske effekter vil en frigivelse af Landsbyggefondens projekter kunne sikre beskæftigelse til 35.000 årsværk ikke bare blandt bygningsarbejdere men også hos arkitekter, rådgivere, producenter af byggematerialer, chauffører og en smørrebrødsforretning eller to.«
Venstre støtter opfordringen og har ifølge finansordfører Troels Lund Poulsen allerede fremført forslaget for regeringen uden dog at have fået svar på det endnu.
»Det er en oplagt måde at holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser på, og det har vi allerede foreslået regeringen,« siger han.
Landsbyggefonden får sine mange penge fra bidrag, som de almene boligselskaber og deres lejere indbetaler. Boligselskaberne finansierer renoveringsopgaver med støtten fra Landsbyggefonden og egen låneoptagelse.