Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fynsk virksomhed ringet op af ministeren - måske bliver det vejen til flere tusinde coronatest

Den danske biotekvirksomhed Pentabase siger, at den kan hjælpe danske myndigheder med at teste patienter for coronavirus. Nu er den blevet kontaktet direkte af sundhedsministeren.

Corona rammer verden
Ulf Bech Christensen fra biotekvirksomheden Pentabase oplevede i flere dage, at han ikke kunne trænge igennem til sundhedsmyndighederne med et tilbud om hjælp til coronatest. Han luftede blandt andet frustrationen på Facebook. Søndag ringede telefonen så - i røret var sundhedsminister Magnus Heunicke. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Efter i mange dage at have følt sig ignoreret af de danske sundhedsmyndigheder, er søndag endt med at tage en overraskende og opløftende drejning for Ulf Bech Christensen, der er direktør i biotekvirksomheden Pentabase i Odense.

Dagens udvikling giver også håb for, at der måske snart kan udføres flere test for coronavirus i Danmark.

Pentabase beskæftiger sig normalt med kræftdiagnostik, men nogle af virksomhedens produkter bliver også brugt til at kunne diagnosticere den nye coronavirus.

For nuværende leverer virksomheden kun den hjælp til udlandet, men det skyldes bestemt ikke, at man ikke vil hjælpe i Danmark.

»Vi har tænkt, at vi er nødt til at stille vores kapacitet til rådighed for Danmark, og det har vi selvfølgelig sagt, at vi rigtigt gerne vil. Men vi er blevet mødt af en mur af tavshed,« lød det søndag morgen fra en frustreret Ulf Bech Christensen, da Jyllands-Posten ringede.

På det tidspunkt havde han siden starten af ugen forsøgt at trænge igennem til myndighederne uden at få svar.

Ved næste opkald få timer senere på søndagen var stemningen en helt anden.

»Nu er jeg blevet ringet op af først Magnus Heunicke (sundhedsminister. red.) og ministeriet, og så har jeg fået emails fra Søren Brostrøm (direktør for Sundhedsstyrelsen. red.) og Thomas Senderovitz (direktør for Lægemiddelstyrelsen. red.),« fortæller Ulf Bech Christensen og fortsætter:

»Så nu ved de, vi er der. Og det er meningen, at vi skal snakke sammen igen. Statens Serum Institut vil tage kontakt, og så skal vi forhåbentligt se, om vi kan hjælpe med diagnostikken.«

Så sent som lørdag måtte Region Syddanmark og Region Midtjylland melde ud, at man her har set sig nødsaget til at stoppe coronatest af sundhedspersonale, fordi der er mangel på reagenser, testvæske, til de maskiner, man bruger til at teste for coronavirus.

Det sker, fordi der verden over er en enorm efterspørgsel på testkapacitet og testudstyr.

Ulf Bech Christensen forklarer, at processen med at teste er delt op i to trin.

I det første trin oprenser man RNA-molekyler fra de slim- eller mundskrabsprøver, man indsamler fra en patient.

I trin to analyserer man så det opsamlede RNA for at se, om der er coronavirus i. Det er trin to, Pentabase lige nu hjælper for eksempel Australien med.

Pentabases version af trin to kan ikke bruges i de maskiner fra schweiziske Roche, som man lige nu bruger til coronatest i Danmark, da disse fungerer som et lukket system med begge trin samlet i én maskine.

Det helt store håb er dog, at Pentabase - hvis man får lov af danske myndigheder til at bruge patientprøver i udviklingsarbejdet - kan udvikle en manuelt styret metode til det første trin.

Hvis det lykkes, vil det åbne for, at man kan teste flere tusinde prøver igennem om dagen ved hjælp af udstyr, som både Pentabase er i besiddelse af, men som også allerede bliver brugt til andre formål på flere danske hospitaler.

Efter myndighederne nu har taget kontakt til Pentabase håber Ulf Bech Christensen, at man hurtigt kommer i gang med få prøvet virksomhedens håb af.

»Det bliver dejligt at få en chance for at prøve og hjælpe. Så håber jeg, at vi kan leve op til det, vi har stillet i udsigt,« siger Ulf Bech Christensen.

BRANCHENYT
Læs også