Erhverv

Cannabiskrise: Efter to års massive investeringer kommer der stadig ikke en krone i kassen

De danske cannabisproducenter har investeret formuer i drivhuse og produktionsudstyr, men efter mere end to års indsats er det endnu ikke lykkedes at sælge så meget som et gram.

Spectrum Therapeutics har de seneste to år investeret 350 mio. kr. i etablering af cannabisproduktion ved Odense. Selskabet venter stadig på den sidste godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen og har derfor intet solgt. Her er det direktør Morten Snede. Foto: Christian Lykking

Efter mere end to års arbejde og kæmpe investeringer er det endnu ikke lykkedes de danske cannabisproducenter at sælge så meget som et gram.

Pengene forsætter derfor med at fosse ud af sektoren, hvor flere af de største aktører er ejet af udenlandske koncerner, der også har store underskud.

Da de danske cannabisselskaber i 2018 satte spaden i jorden, var forventningen, at de første produkter kunne komme på markedet i begyndelsen af 2019.

Så hurtigt gik det slet ikke. Produktionen er i gang nu, men ingen af selskaberne er godkendt til at sende varerne i handlen.

»Vi producerer nu til lager og afventer Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at sende produkterne i handlen. Før udbruddet af coronavirus var forventningen, at det ville gå relativt hurtigt, men nu er ambitionsniveauet nok sænket lidt. Både de (Lægemiddelstyrelsen, red.) og vi har andre ting at slås med lige nu,« fortæller Morten Snede, adm. direktør for Spectrum Therapeutics.

Selskabet har investeret omkring 350 mio. kr. i at etablere produktion af medicinsk cannabis nær Odense.

Spectrum Therapeutics havde i regnskabsåret 2018/19 et underskud på 55 mio. kr. Selskabet er ejet af den børsnoterede canadiske koncern Canopy Growth, som de seneste ni måneder har haft et driftsunderskud på 2,7 mia. kr.

Selskabet har netop lukket to store produktionsfaciliteter i Canada, hvor markedet er præget af overkapacitet.

»Min forventning er afgjort, at vores moderselskab holder produktionen i Danmark kørende. Jeg føler mig relativt sikker på, at vores virksomhed består, med mindre vores ejere træffer en beslutning om, at de slet ikke vil være i Europa,« siger Morten Snede.

De to andre store, danske cannabisproducenter Aurora Nordic Cannabis og Schroll Medical, har heller ikke fået produkter på markedet.

Disse selskaber mangler fortsat et system, der kan håndtere pesticidkontrol af produkterne. Først når det er på plads, kan den endelige godkendelse søges hos Lægemiddelstyrelsen.

»Der findes ikke et dansk laboratorium, som både er godkendt til at foretage pesticidkontrollen og har tilladelse til at håndtere cannabis. Derfor skal produkterne kontrolleres på et tysk laboratorium, som endnu ikke har fået tilladelse til at importere vores produkter. Vores produktion er i fuld gang, og vi har 30 ansatte, som bare producerer til lager. Det har været en ekstremt kompliceret og langstrakt proces,« fortæller adm. direktør for Schroll Medical, Carsten Garbo Schroll.

Men han fastslår: »Vi kører videre«.

Læs også
Top job