Erhverv

Erhvervslivet håber på justeringer af hjælpepakke

Dansk Erhverv og Dansk Industri understreger behovet for at justere hjælpeordningerne, så virksomhederne kan komme igennem krisen.

»Forslagene fra Venstre til aftalen om lønkompensation rammer direkte ned i flere af de områder, hvor virksomhederne også efterspørger forbedringer i aftalen,« lyder det fra Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Erhvervslivet bløder, og der er brug for mere hjælp.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Erhverv og Dansk Industri, efter at Venstre søndag meldte ud, at partiet mener, der bør laves en ny og mere fleksibel lønkompensationsordning, som kan afbøde fyringer og konkurser.

Det forslag møder ros fra erhvervslivet.

»Situationen udvikler sig dag for dag, og derfor er det også helt oplagt at se på, om de tiltag og hjælpepakker, vi har lavet indtil videre, skal justeres,« lyder det fra adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en meddelelse, der fortsætter:

»Forslagene fra Venstre til aftalen om lønkompensation rammer direkte ned i flere af de områder, hvor virksomhederne også efterspørger forbedringer i aftalen.«

Også i Dansk Erhverv håber man på forbedringer af lønkompensationsordningen.

Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen påpeger overfor Ritzau, at han er »åben for alle gode forslag, der kan sikre, at der er et erhvervsliv efter coronavirus.«

»Det er nødvendigt, at man får set på justeringer i hjælpepakkerne. Vi har et erhvervsliv, som styrtbløder i øjeblikket,« siger Brian Mikkelsen.

Venstre-forslaget, der blev præsenteret søndag, går ud på at bygge videre på lønkompensationsordningen i den hjælpepakke, regeringen har lavet for at hjælpe virksomhederne under coronakrisen.

Hjælpepakken blev vedtaget i en trepartsaftale mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne 15. marts. Den indeholder blandt andet tiltag, der giver virksomheder mulighed for at få lønkompensation for hjemsendte medarbejdere.

Tiltagene er bare ikke nok, mener Venstre.

Partiet forslår derfor, at pressede virksomheder skal kunne få dækket en del af deres omkostninger til løn, selvom medarbejderne fortsat arbejder, fortæller formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Med den nuværende hjælpepakke skal medarbejderne nemlig være sendt hjem uden at arbejde, for at virksomheden kan modtage lønkompensation.

»Der er nogle virksomheder, som ikke får den hjælp, de skal bruge for at kunne få dækket deres lønudgifter til medarbejdere - simpelthen fordi der ikke er fleksibilitet nok i de nuværende ordninger,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Samtidig vil Venstre give virksomhederne mulighed for at få dækket lønudgifter for op til 45.000 kroner om måneden per medarbejder.

Venstre regner med, at omkostningerne ved forslaget vil være et tocifret milliardbeløb, og partiet opfordrer regeringen til at indkalde til nye forhandlinger hurtigst muligt.

Erhvervsordfører i Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby mener, at forslaget »virker noget mere voldsomt« end hvad, der er behov for.

»Der vurderer jeg, at regningen kan blive så dyr, at statskassen ikke kan følge med,« siger Hans Kristian Skibby.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, er ikke afvisende over for, at der kan være brug for yderligere hjælp til erhvervslivet. Men i givet fald skal der være en række modkrav, fortæller hun til Ritzau.

»Nu skal der også komme modkrav, hvis man skal have hjælp af den danske stat. Så skal man ikke om nogle måneder udbetale milliarder i udbytter til aktionærer. Sådan nogle krav må også komme på tale,« siger Skipper.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt søndag et virtuelt møde med repræsentanter fra erhvervslivet, lønmodtager- og brancheorganisationer samt ministre. Efterfølgende udtalte hun på et doorstep-pressemøde, at hun mener, at de ordninger, der er sat i gang, virker.

»Først og fremmest er det rigtig vigtigt for regeringen og for et samlet dansk erhvervsliv at være i tæt kontakt og dialog. Det, der startede som en sundhedskrise, er blevet rigtig alvorligt for dansk økonomi. Men der er også noget, der tyder på, at de mange ordninger, regeringen har sat i gang, virker,« siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) takker i et opslag på Twitter Venstre for forslaget, men understreger, at dialogen med arbejdsmarkedets parter allerede er i gang.

»Vi har allerede vedtaget vigtige krisepakker i fællesskab, og regeringen afviser ikke at gøre yderligere. I forvejen har jeg et planlagt møde med arbejdsmarkedets parter i morgen, hvor vi følger op på treparten,« lyder det fra Peter Hummelgaard (S).

Dansk Industri skal nemlig mandag mødes med regeringen og resten af arbejdsmarkedets parter til et planlagt møde for at drøfte forbedringer af den nuværende ordning.

BRANCHENYT
Læs også