Serier

Københavns Lufthavn er omdannet til en parkeringsplads - og det kan vare længe

97 pct. af passagererne i Københavns Lufthavn er væk, og 90 fly er parkeret på landingsbanen. Coronakrisen kan påvirke negativt til efter sommerferien eller ind i 2021.

Corona rammer verden
Københavns lufthavn ligger næsten øde hen. Flyene står parkeret på rækker på landingsbanerne.  (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)

Københavns Lufthavn er omdannet til en kæmpestor parkeringsplads, og der kan gå lang tid, før flyene igen kommer i luften.

Ifølge lufthavnen kan trafikken være negativt påvirket frem til den anden side af sommerferien og måske endda ind i 2021.

»Hvornår flytrafikken kommer tilbage på et normalt niveau, er det spørgsmål, som alle lige nu stiller, men som ingen kan svare præcist på. Derfor har vi heller ikke noget eget bud fra lufthavnens side,« siger Thomas Thessen, chef for trafikprognoser i Københavns Lufthavn.

Han forklarer, at lufthavnenes brancheorganisation ACI løbende indhenter estimater fra kolleger i andre lufthavne, og ud fra deres svar vil den negative effekt på flytrafikken vare ved til den anden side af sommerferien – og måske endda ind i 2021.

Omkring 90 fly fra en lang række flyselskaber som SAS, Norwegian, Sunclass Airlines og Jettime står snorlige på række på den ene af lufthavnens landingsbaner, som indtil for få uger siden lagde asfalt til fly, der lettede og landede.

Lige nu er aktiviteten i lufthavnen på vågeblus, og sådan har det været et stykke tid.

»Normalt har vi over 400 afgange på en almindelig dag. I går var der 24 afgange,« oplyser Kenni Leth, pressechef i Københavns Lufthavn.

Passagertallet har været i frit fald, siden regeringen for knap tre uger siden lukkede grænserne og opfordrede danskerne til at lade være med at rejse.

I forrige uge var der blot 14.985 passagerer i Københavns Lufthavn. I uge 13 i 2019 var der til sammenligning 540.000 rejsende. Det svarer til et fald på 97 pct.

Der er stadig enkelte flyselskaber, som flyver til lufthavnen i Kastrup. SAS har ruter til Aalborg, Oslo og Stockholm, som opretholdes med et stærkt reduceret trafikprogram. DAT flyver fortsat på ruten fra Rønne til København, som er vigtig for infrastrukturen i Danmark.

Desuden flyver British Airways til London Heathrow, hvorfra det er muligt at flyve videre ud i verden i det omfang, der er flyvninger som gennemføres. Det samme gælder KLM, som opretholder en forbindelse til Amsterdam, og Qatar Airways, som flyver til Doha i Qatar.

Enkelte andre ruter gennemføres også, men alle med reduceret trafik. Den mest befærdede rute går til Oslo, hvortil også Norwegian flyver. I sidste uge var 39 flyvninger til den norske hovedstad.

Fragttrafikken afvikles som normalt med knap en halv snes ankomster og afgange dagligt.

Som en konsekvens af coronakrisen vil Københavns Lufthavn sende op mod 1.500 medarbejdere hjem midlertidigt med lønkompensation. Lufthavnen vil desuden udskyde planlagte investeringer.

BRANCHENYT
Læs også