Turismens virksomheder: Det bliver et katastrofeår
En tredjedel af selskaberne i turistindustrien forventer at miste halvdelen af omsætningen i år.
2020 tegner til at blive et rædselsfuldt år for virksomhederne i turistindustrien. Coronakrisen og de mange restriktioner rammer turismen hårdt, og der er stor pessimisme i branchen.
Mere end en tredjedel af virksomhederne i branchen forventer, at omsætningen i år vil blive mere end halveret. Hver femte virksomhed tør slet ikke spå om, hvordan omsætningen vil udvikle sig i år, fordi usikkerheden er stor. Det viser en undersøgelse, som DI har foretaget blandt et udsnit af medlemmerne.
»Meget tyder på, at 2020 bliver et katastrofeår for mange virksomheder i turisterhvervet. Både den indenlandske og udenlandske turisme får et dyk i år, og det gør ondt i branchen,« siger Sune K. Jensen, chef for turisme og oplevelse i DI.
Han tilføjer, at situationen på få uger er vendt på hovedet i et erhverv, som i de senere har haft markant fremgang.
»For seks uger siden var der udsigt til endnu et rekordår. Nu er forretningsgrundlaget smuldret,« konstaterer han.
For seks uger siden var der udsigt til endnu et rekordår. Nu er forretningsgrundlaget smuldret.
Undersøgelsen omfatter feriecentre, forlystelsesparker, museer, campingpladser mm. 35 virksomheder har deltaget, og de udgør et repræsentativt udsnit.
De bliver alle ramt af de restriktioner, som regeringen har indført. Nogle selskaber er lukkede, mens andre mangler gæster, fordi grænserne er lukket, og danskerne opfordres til at blive hjemme.
Virksomhederne ser heller ikke optimistisk på fremtiden, efter at restriktionerne er blevet ophævet. De forventer, at coronakrisen vil trække spor et godt stykke ind i fremtiden. 40 pct. tror således, at der vil gå minimum et halvt år, før der er sket en normalisering.
»Konsekvenserne bliver langvarige, og 2020 vil for mange være et tabt år. Hver tiende forventer, at man først i 2021 vil se en normalisering,« siger Sune K. Jensen.
Han fremhæver, at krisen er kommet på et meget dårligt tidspunkt. Vinteren er lavsæson, hvor selskaberne har tæret på kassekreditten for at kunne betale regningerne. Påsken, foråret og sommeren var den periode, hvor indtægterne skulle begynde at rulle ind, men det kommer ikke til at ske som forventet.
»Situationen er kritisk, og der vil komme konkurser i branchen, uanset af regeringens hjælpepakker vil have en afbødende virkning,« siger Sune K. Jensen.
Dansk Erhverv har tidligere beregnet, at knap 47.000 kan miste jobbet i turismesektoren, fordi branchen vil miste adskillige mia. kr. i omsætning.