Erhverv

Propfyldte olielagre giver gratis olie nu - og prischok efter krisen

Selv om efterspørgslen på olie er på vågeblus, er produktionen det ikke. Det kan snart give lagringsproblemer med endnu lavere priser til følge. Og hvis oliefelter må lukkes ned, kan inflationen på olie blive af hidtil uset karakter efter coronakrisen.

Artiklens øverste billede
Hvis ikke der bliver drejet kraftigt ned for udvindingen af olie, slipper verdens lagringskapacitet snart op. Foto: Haidar Mohammed Ali/AFP

Der er overhængende risiko for, at verden snart løber tør for plads til at opbevare råolien, der fortsat bliver pumpet op på trods af et nærmest kollapset marked.

Det skriver CNN Business.

Fly er parkeret på jorden, vejene ligger halvt øde hen med biler, og virksomheder er lukket ned på grund af coronapandemien.

Den manglende olieefterspørgsel uden fortilfælde har resulteret i den laveste pris på råolie i 18 år.

På den anden side er udvindingen af olie i vid udstrækning upåvirket på grund af den verserende oliepriskrig mellem Rusland og Saudi-Arabien. Og USA er heller ikke villig til at »blinke først« og skrue ned for produktionen.

Den situation kan føre til en så voldsom overproduktion, at alle dele af verdens olieindustri i en snarlig fremtid vil løbe tør for plads til at opbevare al den olie, der ikke findes behov for i øjeblikket.

En lav prissætning på nogle områder af oliemarkedet indikerer, at investorer er begyndt at prissætte i forhold til, at pladsen snart slipper op.

Og selv om prisen for noget olie handles til over 20 dollars pr. tønde, så er prisen andre steder encifrede. Det er særligt for de typer olie, der ikke har umiddelbar adgang til lagringsfaciliteter.

»Efterspørgslen falder så hurtigt i forhold til udbuddet, at producenterne snart ikke vil have fokus på profit, men snarere om de kan komme af med det,« lyder en analyse fra JBC Energy.

Der findes stadig kapacitet. F.eks. kan olietankskibe bruges til flydende opbevaring. Her vurderer JBC, at omkring 20 pct. af den globale flåde af kæmpetankere ville kunne benyttes til formålet. Men selv det vil ikke række til at absorbere overproduktionen.

Analysefirmaet JBC har regnet sig frem til, at der i løbet af april er risiko for en daglig overproduktion på 6 mio. tønder ”hjemløs” olie, og det kan stige til 7 mio. tønder i maj.

Det skaber grobund for et marked, hvor prisen for nogle typer olie kan gå i nul eller sågar blive negative. Så sent som i sidste uge blev en særlig olietype til brug ved asfaltarbejde udbudt til minus 19 cent pr. tønde.

Vurderingen er, at incitamentet til at holde olien i jorden først bliver stærkt nok i det øjeblik, hvor prisen er negativ.

Umiddelbart er f.eks. Brent-råolie fra Nordsøen beskyttet mod negative priser i kraft af gode afsætnings- og lagringsmuligheder. De negative priser rammer primært særlige produkter og olie, der produceres på land med langt til et lager.

Siden pristoppen på råolie i januar er værdien faldet med to tredjedele og ligger på lige over 20 dollars.

Hvis man tør at kigge om på den anden side af coronakrisen, så vil luftfartselskaber begyndte at flyve igen og efterspørge brændstof. Og flere folk, der skal køre på arbejde, vil igen få brug for benzin.

Men på dét tidspunkt er olieindustriens produktion måske ikke så stor som før, da både oliekilder kan være lukket ned og oliefirmaer gået fallit på grund af den nu fyldte lagerkapacitet, så konsekvensen af overskuddet i dag bliver en mangel i fremtiden.

Ifølge den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kan olieprisen tænkes at vokse eksplosivt til over 55 dollars pr. tønde allerede til næste år som følge af en historisk forsyningsmangel, skriver CNN.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.