Erhverv

Svenske sygehuse stopper brug af "mirakelkur" mod covid-19 efter alvorlige bivirkninger

Donald Trump har kaldt det en mirakelkur. Men i Sverige er nogle forskere ikke så overbevist og har standset al brug af malariamedicinen mod covid-19.

Artiklens øverste billede
På Karolisnka Hospital i Sverige giver man fotsat klorokin til de sygeste covid-19-patienter, mens man på flere sygehuse i det sydlige Sverige er stoppe pga. frygten for bivirkninger. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

I USA har Donald Trump talt varm for det og godkendt det til brug for bekæmpelse af covid-19. Det samme har man gjort i Frankrig. Malariamedicinen klorokin er af mange forskere rundt omkring i verden blevet udråbt som en potentiel kur mod coronavirus.

Derfor har man også brugt det på covid-19 patienter i Sverige. Men nu har flere svenske sygehuse fuldstændig stoppet brugen af klorokin, efter at nogle patienter viste alvorlige bivirkninger.

Det skriver den svenske avisen Expressen og Göteborg-Posten.

»Vi kan ikke udelukke, at behandlingen gør mere skade end gavn,« siger professor og overlæge Magnus Gisslén på Infektionsmedicinsk klinik på Sahlgrenska Universitetshospitalet i Gøteborg til Göteborg-Posten.

Et mindre fransk studie af malariamedicinen har vist positive resultater og det har givet håbt om, at midlet kan bruges mod coronavirus. Donald Trump betegnede f.eks. midlet som en »gamechanger.«

Derfor begyndte svenske læger også at teste medicinen på patienter på trods af, at midlet ikke er godkendt til behandling af covid-19.

»Vi gjorde som alle andre og gav klorokin til patienterne i starten. Der var teststudier, der viste, at det havde en effekt på coronavirus og det var samtidigt et middel, vi kendte fra behandlingen af malaria,« forklarer Magnus Gisslén.

Men nu er han vendt på en tallerken. I sidste uge blev al behandling med klorokin stoppet i Sahlgrenska, efter at man er blevet bekymret for, at medikamentet kan give akutte hjerteproblemer for covid-19 patienterne.

»Der var rapporter om mistanke om mere alvorlige bivirkninger, end vi først troede. Vi kan ikke udelukke alvorlige bivirkninger mod især hjertet og det er et ret hårddoseret medikament. Derudover er der ikke et stærkt bevis på, at klorokin faktisk virker mod covid-19,« siger han og understreger, at han ikke giver så meget for den franske undersøgelse:

»Den opfylder ikke de krav, vi stiller til, hvordan en undersøgelse skal udføres. Det har en meget lav bevisværdi.«

En af dem, der har fået malariamedicin mod coronavirus er 40-årige Carl Sydenhag. Han blev indlagt på Södersygehuset i Stockholm med feber og åndedrætsbesvær. Her fik han antibiotika og klorokin - to tabletter morgen og aften.

Men i stedet for at få det bedre, fik han det værre.

»Jeg fik kramper og hovedpine, som jeg aldrig har haft før. Det føltes som om, at jeg var trådt ind i et højspændingsanlæg,« siger Carl Sydenhag til Expressen.

 

Også synet begyndte at svigte, siger han. En kendt bivirkning ved klorokin. Hos Giftlinjen fik han at vide, at den dosis han fik var farlig. I dag er Carl Sydenhag covid-19 symptomfri, men han mener stadig, at hans syn er blevet forværret.

»Jeg har det meget bedre, end jeg havde før. Det kan godt være, at malariamedicinen har hjulpet mod coronaen, og det er jeg taknemmelig for - men man er nødt til at dosere korrekt,« siger han.

På Södersygehuset, der ordinerede klorokin til Carl Sydenhag er man også stoppet med at give det til coronapatienter. Men sådan er det langt fra på alle svenske sygehuse.

På Karolinska Universitetshospital giver man det fortsat til de mest iltkrævende coronapatienter - men brugen er faldet markant, skriver sektionslederen for infektionsenheden på sygehuset i en mail til Expressen.

I Danmark bruger myndighederne ikke klorokin til behandling af covid-19-patienter.

»Vi er ikke desperate. Vi kræver evidens for, at behandlingen virker. Sådan var det før covid-19, og det er det under, og sådan bliver det også bagefter,« sagde Thomas Benfield, professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital til Jyllands-Posten til spørgsmålet om, hvorfor Danmark ikke er gået samme vej som USA og Frankrig.

Til gengæld har man et ønske om på Hvidovre Hospital at gennemføre et kontrolleret forsøg med klorokin til coronapatienter.

Her vil mellem 300 og 400 personer, der er smittet med covid-19 blive tilbudt behandling med klorokin. Halvdelen af gruppen vil få aktivt klorokin, mens den anden halvdel vil få vil få placebo og skal fungere som kontrolgruppe.

Ansøgningen om forsøget er sendt til myndighederne, men er endnu ikke godkendt.

Andre store undersøgelser af klorokin er igangsat rundt omkring i verden - og på Sahlgrenska Universitetshospitalet i Gøteborg, afviser Magnus Gisslén ikke, at man igen vil give klorokin til coronapatienter, hvis undersøgelserne viser positive resultater.

»Hvis det viser sig, at klorokin virker, bør vi selvfølgelig bruge det. Men indtil da risikerer vi ikke patienternes helbred ved at give det.«

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.