Erhverv

Misvisende konkurstal bekymrer: »Det er stærkt problematisk«

Opgørelsen over konkurser i dansk erhvervsliv er nu blevet offer for coronavirussen. Det kan få konsekvenser, advarer cheføkonom.

Artiklens øverste billede
Ifølge Nationalbanken er mere end hver tredje private job i Danmark direkte eller indirekte påvirket af coronakrisen. Det svarer til over 600.000 job i den private sektor.

Midt i den største økonomiske krise for Danmark i nyere tid er et vigtigt pejlemærke for at kunne følge skaderne i erhvervslivet sat ud kraft.

Danmarks Statistik har netop meddelt, at de tilgængelige data om erklærede konkurser for marts er stærkt mangelfulde og dermed ikke kan sige noget meningsfuldt om udviklingen i antallet af konkurser.

Det skyldes, at Sø- og Handelsretten og alle andre skifteretter fra den 12. marts overgik til nøddrift som følge af coronavirusudbruddet. Dermed bliver der i praksis kun behandlet egenbegæringer om konkurs og øvrige hastesager.

»Det er set fra min stol stærkt problematisk, at vi ikke kan følge udviklingen i antallet af konkurser her midt i viruskrisen. Det skaber potentielt en stor blind vinkel, der gør, at vi ikke har det fulde overblik over, hvordan virusudbruddet rammer dansk erhvervsliv,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge ham er det enormt vigtigt at kunne følge udviklingen i antallet af konkurser, så man løbende kan holde trit med, hvor stor økonomisk skade virusudbruddet efterlader. Ellers risikerer man at overse eller undervurdere de økonomiske konsekvenser, advarer han.

»Det kan ikke siges mere klart, end at de manglende konkurstal øger risikoen for politikfejl midt i en historisk krise,« siger Tore Stramer.

Ifølge Nationalbanken er mere end hver tredje private job i Danmark direkte eller indirekte påvirket af coronakrisen. Det svarer til over 600.000 job i den private sektor.

Allerede nu er en lang række virksomheder begæret konkurs, fordi coronavirussen har udslettet deres forretningsgrundlag. Særligt detailhandlen, oplevelsesindustrien og restaurationsbranchen er hårdt ramt.

»Det eneste, man kan være sikker på, er, at det vil være et forandret erhvervsliv og en ændret forbrugeradfærd, der møder os, når vi er ude på den anden side af coronakrisen. Og hvis man skal overleve f.eks. som lille virksomhed, skal man være i stand til at tage bestik af den nye situation og handle på den,« siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.