Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Aktieanalytikere: Investorerne vil tilgive manglende udbytte i denne omgang

Normalt falder det ikke i god jord, hvis et selskab afblæser sine udbyttebetalinger, men coronakrisen har skabt en anden virkelighed.

Corona rammer verden
Det vil blive tilgivet selv såkaldte "udbytteaktier", hvis selskaberne bliver nødt til at droppe udbyttet i et enkelt år. Pengene kan eventuelt udbetales senere som et ekstraordinært udbytte. Foto: AP

At få udbetalt udbytte er en helt legitim forventning hos langt de fleste investorer, når de køber aktier i et selskab.

Men det kan coronakrisen vende op og ned på. I hvert fald i et års tid.

Og skulle der komme en politisk instruks om forbud mod udbytte, hvis man samtidig modtager penge fra de mange hjælpepakker, vil det blive tilgivet af investorerne.

»Det, at man ikke udbetaler et udbytte på 8 kr. pr. aktie i et enkelt år, betyder jo ikke, at pengene er tabt. Det udbytte kan komme senere, hvis virksomheden ellers er sund. Investorerne straffer ikke selskaber, der i den nuværende situation sløjfer deres guidance for 2020, og næppe heller selskaber, der opgiver aktietilbagekøb eller dropper udbyttet,« siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Ifølge Per Hansen vil det heller ikke ramme de aktier, som populært kaldes ”udbytteaktier” negativt.

Det vil sige en aktie, hvor investorerne historisk og fremadrettet forventer et fast årligt beløb i udbytte. Selv disse selskaber kan med ro i sindet henvise til coronakrisen og eventuelt også en politisk beslutning, hvis selskaberne modtager hjælp fra staten, mener Per Hansen.

Hos Sydbank er man enig.

»Der bliver talt rigtig meget om samfundssind i øjeblikket. Og dette handler i bund og grund om, at de virksomheder, der bliver reddet af ”os alle sammen”, undlader at bruge de midler til at forgylde ejerne. Det kan man have som politisk standpunkt, og jeg tror, at de fleste virksomheder, der modtager hjælp, er enige,« siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Ifølge Jacob Pedersen er det så »ekstraordinært andre tider,« at man er nødt til at tænke anderledes om udlodning af udbytte end normalt.

»Der er nogle virksomheder, der nærmest lever af at være en udbytteaktie. Der er nogle fonde, der kun må investere i aktier, der giver udbytte. Men mon ikke de i en periode kan dispensere fra den regel i et år, hvor coronakrisen har vendt op og ned på alt. Jeg tror det,« siger Jacob Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også