Erhverv

Demant-bestyrelse beholder honorar, selvom ledelsen går ned i løn: »Det er ikke en diskussion, vi har haft endnu«

Artiklens øverste billede
Der er ikke blevet skåret i vederlaget til formand Niels B. Christiansen eller resten af bestyrelsen i høreapparatselskabet Demant, selvom ledelsen er gået ned i løn som følge af coronakrisen.

Bestyrelsen i høreapparatkoncernen Demant beholder sit honorar, selvom topledelsens løn er blevet beskåret under coronakrisen. Det sker, selvom både en stor investor og en ledelsesekspert mener, det er det rigtige signal for en bestyrelse at følge med, når medarbejdernes lønpakker bliver barberet.

»Det er ikke en diskussion, vi har haft endnu,« siger Demants bestyrelsesformand, Niels B. Christiansen.

Demant trak i marts sine forventninger til 2020 tilbage pga. usikkerhed om effekten af coronakrisen. Virksomhedens topchef, Søren Nielsen, og finansdirektør René Schneider har på eget initiativ taget en midlertidig lønnedgang på ’tocifrede procenttal i den lavere ende’, ifølge Demant fordi de gerne vil give et personligt bidrag midt i den aktuelle usikkerhed.

Men bestyrelsen, der har Lego-topchef Niels B. Christiansen som formand og den tidligere, mangeårige Demant-topchef Niels Jacobsen som næstformand, har ikke reduceret sit honorar. Demant-bestyrelsen fik sidste år et samlet honorar på 4,2 mio. kr., hvoraf de 1,1 mio. gik til Niels B. Christiansen.

Hvis ledelsen selv vælger at gå ned i løn, er det en flot gestus. Og den vil være endnu flottere, hvis bestyrelsen også vælger at gå ned i løn

Anders Schelde, investeringschef, MP Pension

Anders Schelde, investeringschef i MP Pension, mener ikke, bestyrelsen er forpligtet til at følge med, hvis ledelsen skærer i sin løn. Men han mener, det vil være et godt signal.

»Hvis ledelsen selv vælger at gå ned i løn, er det en flot gestus. Og den vil være endnu flottere, hvis bestyrelsen også vælger at gå ned i løn,« siger Anders Schelde.

Han mener, at når ledelsen og bestyrelsen tager en lønreduktion, så sender det et signal til resten af organisationen om, at man står sammen. Og til resten af verden om, at man løfter sit samfundsansvar.

Heller ikke bestyrelsen i industrikoncernen Danfoss, anført af Jørgen Mads Clausen fra stifterfamilien, har skåret i sit vederlag, selvom koncernchef Kim Fausing og resten af direktionen er gået 15 pct. ned i løn. Danfoss oplyser, at der endnu ikke er taget stilling til bestyrelsens vederlag.

Min holdning er, at hvis den øvrige virksomhed, fra ledelse til medarbejder, går 15 pct. ned i løn, så gør bestyrelsen det også

Flemming Poulfelt, professor emeritus, CBS

Flemming Poulfelt, professor emeritus på institut for ledelse på CBS, mener, at den symbolske værdi af lønreduktioner er højere end den økonomiske besparelse.

»Min holdning er, at hvis den øvrige virksomhed, fra ledelse til medarbejder, går 15 pct. ned i løn, så gør bestyrelsen det også,« siger Flemming Poulfelt.

I det hårdt pressede luftfartsselskab SAS er direktionen på eget initiativ gået 20 pct. ned i løn og medarbejderne har fået lønnen reduceret med 10 pct. Her er bestyrelsen fulgt med og har sænket vederlaget med 20 pct. Det samme er sket i servicekoncernen ISS, hvor hele den øverste ledelse, anført af koncernchef Jeff Gravenhorst, frivilligt har taget en 20 pct. reduktion af lønnen i minimum tre måneder. Her er bestyrelsen fulgt med og er tilsvarende gået 20 pct. ned i vederlag.

»Den frivillige lønreduktion hos ledergruppen og bestyrelsen blev taget i solidaritet med vores kollegaer,« skriver kommunikationschef Rajiv Arvind i en mail til Finans.

Han pointerer, at mange af ISS’ 470.000 ansatte bliver sendt hjem med kompensation fra hjælpepakker i forskellige lande.

»Vi vil gerne beskytte så mange jobs som muligt i ISS, og dette frivillige initiativ er et lille skridt, blandt mange andre, for at vise solidaritet og støtte vores folk i forretningen,« oplyser Rajiv Arvind.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.