Erhverv

Ny låneordning er klar for små og mellemstore virksomheder

Finansministeriet er klar med ny låneordning for små og mellemstore virksomheder. Det oplyser finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regeringen tager nu initiativ til en ny låneordning for små og mellemstore virksomheder.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde torsdag.

Lånet vil være baseret på seneste momsindbetaling for små og mellemstore virksomheder samt lønsumsafgiftsbetaling for såkaldte metode 4-virksomheder. Det kan bl.a. være tandlæger, ergoterapeuter, vognmænd og andre.

Ifølge regeringen kan den nye låneordning styrke likviditeten for et stort antal virksomheder med i alt op til 35 mia. kr. Lånet vil være rentefrit og vil skulle tilbagebetales den 1. april 2021.

Ifølge Ledernes Hovedorganisation er det positivt, at regeringen nu vil etablere en ny låneordning for de små og mellemstore virksomheder. Men der brug for mere, mener organisationen.

Ifølge Lederne er der behov for, at staten som minimum forlænger hjælpepakkerne i samme udstrækning, som Danmark holdes delvist lukket. Med de nuværende udmeldinger fra regeringen vil det – som minimum – betyde en forlængelse frem til august eller september.

»En langsom genåbning af Danmark betyder, at der er behov for forlængelser af hjælpepakkerne, så staten fortsat holder hånden under dansk erhvervsliv og beskæftigelsen. Men det står også klart, at vi med en så fortsat stor nedlukning bliver nødt til at kigge på de nuværende satser og beløbsgrænser for lønkompensation til virksomheder, som ikke fyrer deres medarbejdere,« siger formand Svend Askær.

Samme holdning deler erhvervsorganisationen Dansk Industri.

»Danske virksomheder over hele landet er presset i knæ og ramt af en enorm usikkerhed. En forlængelse af de politiske hjælpepakker er fuldstændig afgørende, så sikkerhedsnettet stadigvæk holdes under dem. Når så mange aktiviteter fortsat vil være lukket ned, skal hjælpepakkerne selvfølgelig fortsætte. Det haster, at regeringen og Folketinget sikrer den forlængelse,« siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Han ser opfordrer til, at regeringen også indkalder til trepartsforhandlinger om at forlænge ordningen for lønkompensation.

»Lige nu er der udsigt til, at 270.000 medarbejdere bliver omfattet af lønkompensation, så det er en helt central ordning for at holde hånden under vores samfund. Vi ser frem til, at regeringen indkalder til forhandlinger med henblik på at forlænge ordningen,« siger direktøren.

Ledernes Hovedorganisation foreslår, at man hæver grænsen for kompensationen til mindst 40.000 kroner om måneden. Samtidig skal den nuværende kompensationsgrad for funktionærer hæves til 90 pct. mod de nuværende 75 pct. , så kompensationsgraden matcher de timelønnedes.

»Det er helt afgørende, at virksomheder under den nuværende krise har mulighed for at holde fast i de højtuddannede medarbejdere samt lederne. Det er i særlig høj grad dem, som virksomhederne har brug for, når samfundet genåbner, hvis vi skal have dansk økonomi op at køre igen hurtigst muligt,« siger Svend Askær.

Ligesom organisationen efterlyser hjælp til selvstændige og nyetablerede iværksættere.

»Mange selvstændige og iværksættere står i en utrolig vanskelig situation med risiko for at må dreje nøglen om. Det er der behov for, at vi gør noget ved. Hos Ledernes Hovedorganisation mener vi, at selvstændige skal kunne modtage den samme økonomiske støtte, som virksomhederne kan få for hjemsendte medarbejdere,« siger Svend Askær.

For selvstændige er det maksimale støttebeløb i dag på 23.000 kr. Det beløb mener Ledernes Hovedorganisation øjeblikkeligt skal hæves til det samme beløb – i dag 30.000 kr. – som virksomheder kan modtage for hjemsendte medarbejdere. Ligesom organisationen mener, at det skal være mulig for nystartede iværksættere at modtage hjælp, hvis de kan dokumentere, at de har mistet opgaver som følge af krisen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.