Erhverv

For én gangs skyld kan regnskaberne fra 1. kvartal blive interessante

Normalt er tal fra de børsnoterede selskabers første kvartal knapt så interessante - det gælder ikke nødvendigvis i år.

Artiklens øverste billede
De børsnoterede virksomheders første kvartals regnskaber tiltrækker sig normalt ikke megen opmkærksomhed. Men i år indeholder de den første hele måned med effekterne af coronakrisen. Foto: AP

Hvis man skal rangere de børsnoterede selskabers fire regnskabsmeddelelser om året efter vigtighed, er tallene fra første kvartal ofte de mindst interessante. Sådan bliver det ikke nødvendigvis i år.

Mange børsnoterede selskaber vælger derfor blot at sende en såkaldt ”trading update” for det første kvartal af deres regnskabsår. Der er typisk tale om en meddelelse med få tal og kun en summarisk gennemgang af forretningen.

Men i år vil første kvartal indeholde virksomhedernes oplevelser af det, man kan kalde den første hele måned - marts - med corona-påvirkningen samtidig med, at man har godt styr på tallene fra april.

Det vil næppe ændre på, at stort set samtlige selskaber enten allerede har eller vil suspendere deres forventninger til året. Dertil er corona-krisen for omfattende og uforudsigelig.

Til gengæld kan investorerne forvente at få bare en smule mere ”kød” på selskabernes oplevelse af krisen indtil videre.

»Jeg er sikker på, at rigtig mange investorer vil lytte meget efter, hvad der bliver kommunikeret ud omkring marts og implikationerne for april samt den resterende del af første halvår. Men udfordringen er, at mange virksomheder ikke kan levere det klarsyn som investorerne efterspørger, fordi ingen kan forudsige hvad der sker,« siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Han mener dog, at virksomhederne kan sige noget mere, end de har været i stand til i de seneste fire-fem uger.

»I Danmark vil selskaber som Novo, Coloplast og Novozymes næppe blive så hårdt ramt. Dem man vil lytte nøje til er selskaber som Pandora, Carlsberg eller B&O. De er hårdt ramt af den her krise,« siger Per Hansen.

Hos Sydbank forudser aktieanalysechef Jacob Pedersen, at første kvartals regnskaberne generelt vil blive ”en katastrofe for selskaberne”.

»Mange selskaber har allerede suspenderet deres prognoser, så vi har som analytikere svært ved at værdisætte selskaberne. Men meldingerne fra første kvartal bliver mere interessante end normalt. Det vil give en pejling af, hvor hårdt selskaberne er ramt i marts og april. Og så kan vi måske begynde at gange op og regne på indtjeningskonsekvenserne,« siger Jacob Pedersen.

Han er ikke i tvivl om, at analytikerne kommer til at se meget nøje på regnskaberne for første kvartal.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der kommer nye prognoser eller guidance fra de selskaber som tidligere har suspenderet dem. Dertil er usikkerheden simpelthen for stor. Og jeg er også ret sikker på, at vi analytikere kommer til at skyde meget forkert. Indtil videre har vi kørt totalt med bind for øjnene. De kommende kvartalsregnskaber vil forhåbentlig lukke en lille smule lys ind,« siger Jacob Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.