Mash-direktør frygter for tidlig genåbning af Danmark
Mens erhvervslivet ser frem mod en genåbning af Danmark, frygter direktøren for bøfkæden Mash, at en for tidlig åbning vil få enorme konsekvenser for restaurationsbranchen.
Ligesom resten af den danske restaurationsbranche er restaurantkæden Mash med sine otte forretninger i Danmark og to i Tyskland blevet hårdt ramt af nedlukning.
Efter at have måttet holde tvangslukket under krisen har kæden sendt sine 300 medarbejdere hjem med fuld løn for at gøre brug af statens hjælpepakker. Alligevel er kæden ramt af manglende likviditet.
»Pengestrømmene forsvandt fra den ene dag til den anden, og vi brændte inde med råvarer og havde medarbejdere og kreditorer, som skulle betales,« siger Jesper Boelskifte.
Han er direktør i Copenhagen Concepts, der står bag Mash, Bistro Sommelier og Umami.
»Vi har nu kørt på egen ikke-eksisterende likviditet i lidt over en måned, og det er noget, som vil sætte enhver virksomhed på kanten,« siger han.
Jesper Boelskifte fortæller, at krisen uden tvivl vil koste Mash millioner af kroner på bundlinjen, men at den kommer ovenpå en årelang lang rejse, hvor organisationen er blevet skåret til økonomisk.
Alligevel har krisen været til at mærke for restaurantkæden, som i mange år har arbejdet på at vokse og åbne flere restauranter i ind- og udland.
»Krisen er hård for alle, men når du er større, rammer den hårdere. Det er pludselig blevet en helt omvendt verden, hvor det ikke er sjovt at være stor længere,« siger Jesper Boelskifte.
Lige så meget som vi ønsker, at hjulene skal i gang igen, lige så katastrofalt vil det være, hvis vi bliver tvunget til at skulle åbne op i et miljø, som fortsat er præget af restriktioner
Til trods for, at direktøren ser frem til en genåbning af samfundet, er han skeptisk over for, at det sker på et tidspunkt, hvor man endnu ikke er kommet sig ovenpå krisen, og folk ikke har mulighed for at tage ud at spise.
»Lige så meget, som vi ønsker, at hjulene skal i gang igen, lige så katastrofalt vil det være, hvis vi bliver tvunget til at skulle åbne op i et miljø, som fortsat er præget af restriktioner,« siger Jesper Boelskifte.
Han mener især, at det er svært for virksomhederne at overleve, fordi de hviler på enorme pengestrømme med notorisk små marginer. Hvis omsætningen ikke når et normalt niveau, vil det få store konsekvenser.
»Vi forventer ikke en normal tilgang af kunder i lang tid, og det vil gøre det umuligt for os at drive rentable forretninger efter en periode, hvor kassen i forvejen er blevet drænet,« fortæller Jesper Boelskifte.
Hvis ikke branchen får økonomisk støtte, selv efter det danske samfund er blevet åbnet igen, forventer Jesper Boelskifte, at flere restaurationer vil bukke under, fordi omsætningen ligger på halvdelen af normalen.
»De nuværende hjælpepakker er gode, men de er slet ikke nok. Vi får brug for økonomisk støtte mindst til året ud. Jeg ser ikke, at scenariet er blevet normaliseret før da,« siger han.
Mash-direktøren mener, at det især er det faldende antal turister, som det næste stykke tid vil gøre ondt på branchen. Omvendt håber han, at danskerne trænger til at komme ud at spise efter at have været isoleret.
»Det, vi får brug for, når vi åbner dørene igen, er, at folk kommer farende. Vi har brug for at få noget omsætning ind igen. Det er ikke nok at have få mennesker til at sidde inde i restauranterne,« siger Jesper Boelskifte.