Erhverv

Dansk oliemillionær flytter moderselskab til Luxembourg

For et par år siden flyttede Jørgen Hallundbæk sit livsværk Welltec til Schweiz, der er et attraktivt sted rent skattemæssigt. Nu flytter Hallundbæk sit moderselskab til Luxembourg.

Artiklens øverste billede
Jørgen Hallundbæk skabte olievirksomheden Welltec helt fra bunden. Virksomheden var på et tidspunkt en stor milliardsucces, men har de seneste år kæmpet med indtjeningen.

Jørgen Hallundbæk var engang blandt landets rigeste. God for omkring 3 mia. kr.

Men de seneste fire år har livsværket, olievirksomheden Welltec, tabt samlet 1,5 mia. kr. og gjort et indhug i Jørgen Hallundbæks anslåede formue.

For at gøre tilværelsen lettere for Welltec valgte Jørgen Hallundbæk for knap to år siden at flytte virksomheden fra Danmark til den schweiziske kanton Zug, kendt for sit gunstige skatteniveau.

Nu er turen kommet til den danske erhvervsmands holdingselskab, der netop er rykket fra Danmark til Luxembourg, et andet land kendt for sin skattevenlighed.

»Ingen kommentar,« lyder det fra Jørgen Hallundbæk omkring årsagen til flytningen af holdingselskabet til Luxembourg, hvor han i forvejen har et selskab.

Han har heller ingen kommentarer til status på den sag, hvor de danske skattemyndigheder har rettet et krav på 28 mio. kr. mod hans danske datterselskab Haregabgaard ApS. Sagen handler om manglende fradrag for selskabets skattemæssige underskud i en årrække.

Haregabgaard er i øvrigt lige nu til salg for 85 mio. kr.

Jørgen Hallundbæks danske holdingselskab havde tre datterselskab, hvoraf det ene selskab er direkte medejer af Welltec.

Nu har holdingselskabet så fået hjemsted i Luxembourg efter en såkaldt »grænseoverskridende flytning«.

Dermed er det danske selskab opløst, og egenkapitalen, der senest var på 275 mio. kr., er flyttet over i det nystiftede selskab i Luxembourg.

Ifølge Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på CBS, har udflytningen af Jørgen Hallundbæks moderselskab ikke nødvendigvis noget med skat at gøre.

»Erhvervsstyrelsen har godkendt udflytningen, og hvis den tænkte, at der var gang i skatteomgåelse, kunne styrelsen have sagt nej,« siger han.

Søren Friis Hansen mener, at virksomheden også kan være flyttet til Luxembourg for fleksibilitetens skyld, fordi andre forbundne og associerede virksomheder har hjemme i Luxembourg og Holland.

»Det kan handle om, at det er nemmere at have selskaber underlagt de samme regler om regnskaber og lignende,« siger han.

Tidligere har Jørgen Hallundbæks børn, Emil Hallundbæk og Clara Hallundbæk, været medejere af faderens olieimperium. Men for et par år siden tog Jørgen Hallundbæk det fulde ejerskab af koncernen tilbage på egne hænder.

Omdrejningspunktet i Hallundbæk-koncernen er virksomheden Welltec, der laver fjernstyrede robotter til olieindustrien, og som på et tidspunkt gjorde Jørgen Hallundbæk til milliardær.

Væksten i Welltec var på et tidspunkt så voldsom, at den stenrige Agnelli-familie, der står bag Fiat og fodboldklubben Juventus, valgte at kaste et milliardbeløb efter en større portion aktier i den danske virksomhed.

Men de seneste år er det gået alt andet end godt for Welltec, der har været presset af faldende oliepriser og har været nødt til at skære kraftigt i medarbejderstaben.

Welltec blev stiftet i 1994 af Jørgen Hallundbæk. Gennem en årrække voksede virksomheden med høj fart, men olieprisens deroute har de seneste år ramt selskabet som en hammer, så man nu kæmper med en stor og dyr gæld.

Jørgen Hallundbæk ejer fortsat majoriteten af aktierne i Welltec. Han har de seneste år været bosiddende i Belgien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.