Erhverv

Arbejdsgivere vil give arbejdende forældre forrang til institutioner

Onsdag begynder genåbningen af skoler og daginstitutioner, men mange forældre kan alligevel ikke få plads til deres børn. Corona-krav tvinger børnetallet i institutionerne ned.

Artiklens øverste billede
Det er slut med at sidde tæt i børnehaverne. Frygten for coronasmitte stiller omfattende hygiejne- og pladskrav i institutionerne, når genåbninger begynder fra onsdag, og mange institutioner har ikke plads til det normerede antal børn med de nye krav. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Fra og med onsdag skal forældrene med statsminister Mette Frederiksens ord »have lov at passe deres arbejde« igen - og derfor begynder første fase af regeringens planlagte genåbning af samfundet med at åbne daginstitutioner og skolernes mindste klasser.

Efter en måneds hjemmeskole og hjemmepasning skal forældrene nu have ro til at fortsætte med at arbejde hjemmefra med en pc’er på spisebordet eller have mulighed for igen at møde fysisk op på arbejde. Men langt fra sådan kommer det til at gå i alle familier.

Omfattende krav til hygiejne, plads og afstand mellem børnene gør det umuligt for en række institutioner at tage alle de børn ind, som institutionerne er normeret til og har indskrevet.

Regeringen har indtil videre ikke udstukket retningslinjer for, hvilke forældre, der skal have de begrænsede pladser, men erhvervsorganisationen DI opfordrer til at give forrang til arbejdende forældre.

»Hele processen med at få samfundet op at køre igen er fuldstændig afhængig af, at pasningstilbuddene også kommer op at køre. Hvis forældre ikke kan få deres børn passet, er det jo svært at komme tilbage på arbejde. Derfor må det være dem, der har et arbejde, som de gerne vil vende tilbage til, der først får plads. Mens f.eks. hjemsendte med lønkompensation har bedre tid til selv at passe deres børn, og det håber jeg også, at de fleste selv tænker,« siger videdirektør i DI, Steen Nielsen.

I København havde forældre deadline tirsdag til at melde ind, om de havde pasningsbehov eller mulighed for at passe selv. I forvejen havde institutionerne meldt ud til forældre, at de kun var i stand til at tage f.eks. 19 ud af 40 indskrevne børn eller for udflytterbørnehavers vedkommende kun et stærkt reduceret antal børn - eller slet ingen.

I Gladsaxe tilbyder kommunen forældre at få institutionsbetalingen refunderet, hvis de mod en garanteret plads i børnenes institution, tager børnene midlertidigt ud. I Københavns kommune oplyste man i en pressemeddelelse tirsdag aften at kommunen vil lade sig inspirere.

»Der er stadig mange forældre, der er hjemsendt, og derfor vil det være en stor hjælp, hvis flere af dem, der kan, holder deres børn hjemme lidt endnu. Derfor er vi nu også enige om at lave en model, hvor man ikke skal betale for pasningen, hvis man holder sine børn hjemme,« siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Chistensen i meddelelsen.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til Finans, at ministeriet ikke har udsendt centrale retningslinjer for, hvilke forældre, der skal have plads først. Det er således op til de enkelte kommuner at prioritere institutionspladserne.

Ifølge DI’s opgørelser har omkring en tredjedel af alle privatansatte - svarende til godt 700.000 personer - arbejdet hjemmefra i den forgangne måned, mens resten er mødt fysisk op på arbejde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.