Storbritannien i værste økonomiske hul siden 2. Verdenskrig
Storbritanniens regeringsuafhængige økonomiske råd har netop udsendt sin dystre analyse for udviklingen af statens finansielle situation under coronakrisen.
Ifølge Office for Budget Responsibility (OBR), der er Storbritanniens regeringsuafhængige pendant til De Økonomiske Råd herhjemme, lyder den seneste analyse, at den britiske økonomi skal regne med at skrumpe med 35 pct. i perioden april til juni i år.
Og arbejdsløsheden vil mere end fordoble sig til 10 pct. som følge af de restriktioner og nedlukninger af erhvervslivet, landets regering har indført som en konsekvens af coronapandemiens udvikling.
Vurderingen er desuden, at der skal regnes med et budgetunderskud på statsfinanserne i skatteåret 2020/21 på ikke mindre end 273 mia. pund - hvilket i danske kroner er over 2,3 billioner.
Den ny prognose er fem gange højere end det tidligere estimat og udgør 14 pct. af bruttonationalproduktet (BNP).
Det er det største underskud i Storbritannien siden Anden Verdenskrig.
OBR’s fremskrivning af den økonomiske udvikling er baseret på, at nedlukningen af samfundet varer tre måneder, hvorefter der følger en periode på tre måneder med en gradvis åbning og lempelse af de nuværende coronarestriktioner.
På den positive side er der dog også en melding fra rådet om, at der er mulighed for, at økonomien hurtigt kan komme i gang igen og løfte sig efter det dramatiske fald i årets andet kvartal.
Ifølge OBR kan den offentlige sektors nettogæld komme til at overstige 100 pct. af BNP i løbet af finansåret 2020/21, men vil når året er omme nok ligge på omkring 95 pct.
På det punkt lå prognosen ellers på 77 pct., før coronakrisen indtraf.