Erhverv

Straffen er flerdoblet: Myndigheder vil forhindre svindel med corona-hjælpepakker

Bagmandspolitiet, Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen har sat gang i et samarbejde, som skal bekæmpe økonomisk kriminalitet.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Krabbe

Myndighederne optrapper nu kampen mod økonomisk kriminalitet i skyggen af coronavirussen. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som bagmandspolitiet, Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen har sat gang i et nyt samarbejde.

Det skal bl.a. forhindre svindel med de hjælpepakker, som er blevet spændt ud under samfundet som følge af coronakrisen. Det oplyser myndighederne i en pressemeddelelse.

De tre myndigheder vil samarbejde om »overvågningen af ændringer i kriminalitetsmønstrene og nye former for hvidvask«, lyder det bl.a.

»Organiserede kriminelle er ofte hurtige til at tilpasse sig nye omstændigheder. Det har allerede vist sig at være tilfældet i den nye situation, vi står i, og et ændret kriminalitetsbillede påvirker også metoderne til hvidvask. Det er f.eks. blevet langt sværere fysisk at transportere valuta over grænsen eller at indgå væddemål om udfaldet af sportslige begivenheder. Til gengæld følger nye muligheder for at begå økonomisk kriminalitet og hvidvask - f.eks. en risiko for svindel med udbetaling af kompensation for tabt omsætning eller lønkompensation,« udtaler Thomas Anderskov Riis, politiinspektør hos SØIK, i pressemeddelelsen.

Finanssektoren blevet bedt om at være ekstra opmærksom i øjeblikket, og derudover betyder samarbejdet, at myndighederne hurtigere kan udveksle informationer.

»I Skattestyrelsen har vi naturligvis skærpet opmærksomhed på, at der kan opstå nye svigsmønstre i den særlige situation, vi befinder os i lige nu. Vores arbejde styrkes af et tæt samarbejde dialog med både politiet og Erhvervsstyrelsen i forhold til at forebygge økonomisk kriminalitet, som vi alle - selvsagt - har øget fokus på i denne tid. Derfor er jeg også tilfreds med, at der er et velfungerende myndighedssamarbejde på det her felt,« lyder det fra underdirektør i Skattestyrelsens afdeling for Særlig Kontrol, Kim Tolstrup.

Fra myndighederne lyder det, at det er afgørende, at støtteordninger og hjælpeforanstaltninger når frem til de rette og ikke bliver misbrugt af kriminelle.

»Det er vigtigt, at midlerne fra regeringens forskellige hjælpepakker hurtigt kommer frem til danske virksomheder og medarbejdere. Samtidig skal vi fra myndighedernes side gøre alt hvad vi kan for at bekæmpe svindel. Med det styrkede samarbejde mellem myndighederne står vi endnu stærkere i kampen mod dem, der vil forsøge at udnytte den alvorlige situation til kriminalitet,« udtaler Lars Øllgaard, der er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Folketinget har vedtaget, at straffene for kriminalitet, som er relateret til Covid-19, kan flerdobles.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.