Erhverv

Op mod 59 mio. europæere risikerer at miste jobbet

Ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey siger, at hvis ikke Europas regeringer støtter fastholdelsen af arbejdspladser, bliver social uro det næste problem efter coronakrisen.

Artiklens øverste billede
For at holde på arbejdspladserne under corona foreslår en ny rapport omskoling til de kritiske brancher som fødevareforsyningen, hvor der er brug for arbejdskraften. Arkivfoto: Laura Bisgaard Krogh

Ifølge en analyse fra det amerikanske managementkonsulentfirma McKinsey er op mod en fjerdedel af alle europæiske arbejdspladser bragt i fare som en følge af coronapandemiens økonomiske konsekvenser.

Det skriver Politico.

McKinsey vurderer, at op mod 59 mio. europæere er i risikozonen for at blive ramt af arbejde på nedsat tid, midlertidig hjemsendelse eller et mistet job.

Og i de kommende måneder kan der ske en fordobling af arbejdsløsheden, hvor de hårdest ramte brancher er inden for kundeservice og salg, restaurationsområdet og byggesektoren, viser undersøgelsen, der udkom mandag.

På baggrund af de nye tal, opfordrer konsulentfirmaet de europæiske landes politikere til at »handle hurtigt og kraftfuldt« under hensyntagen til, hvad de forskellige industrier og erhverv kan drage bedst nytte af.

»Europa skal undgå den samme markante stigning af ledigheden, der opstod under Finanskrisen i 2008-9, hvor den voksede med 27 pct.,« lyder det i McKinsey-rapporten.

Konsekvenserne, hvis ikke der gøres noget aktivt, er, at de sociale uligheder kan blive forstærket på grund af den store sammenhæng mellem tabet af jobs og lavtuddannede personer, advares der.

Ligeledes er yngre arbejdstagere og ansatte i små og mellemstore virksomheder også særligt udsatte for virussens økonomiske påvirkning af samfundet.

Sideløbende med økonomisk stimulering for at holde på jobbene foreslår McKinsey, at regeringerne rundt omkring kunne give incitamenter til en omlægning af arbejdsstyrken, så folk kan tage arbejde i de i øjeblikket kritiske og vigtige erhverv som f.eks. fødevarebutikker, skriver Politico.

For virksomhedernes vedkommende kan de hjælpe med beskytte jobbene ved operere med skiftehold, adskille jobfunktioner og øge investeringer, der tillader fjernarbejde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.