Erhverv

Grundfos-udbytte sætter rekord: Due Jensen-arvinger høster trecifret milliongevinst

Efter et 2019 med et overskud på bundlinjen på 2,2 mia. kr. er pumpekoncernen Grundfos på vej med et rekordstort udbytte til ejerne – heriblandt Due Jensen-familien.

Artiklens øverste billede
Grundfos-arving Niels Due Jensen stod i mere end 25 år i spidsen af Grundfos. I dag ejer han sammen med resten af Due Jensen-arvingerne 10,1 pct. af den globale pumpegigant. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Grundfos kom flyvende ud af 2019, og det kommer nu selskabets ejere til gode i form af en rekordstor udbyttebetaling.

Den ordinære generalforsamling i det bestemmende selskab i Grundfos-koncernen, Grundfos Holding A/S, blev afviklet fredag, og her vedtog ejerne med hovedaktionær Poul Due Jensens Fond i front at udlodde halvdelen af 2019-overskuddet på i alt 2.208 mio. kr. som udbytte til ejerne.

»Det er jo ikke min beslutning, men det anbefaler vi bestemt,« siger Grundfos-topchef Mads Nipper om udbyttebetalingen på 1,1 mia. kr.

Grundfos er ejet af Poul Due Jensens Fond, ansatte i Grundfos og arvingerne efter Grundfos-stifter Poul Due Jensen,der tillige er sikret en markant indflydelse på fonden via fire faste pladser i fondsbestyrelsen.

Mens fonden sidder på 87,6 pct. af Grundfos-aktierne, ejer knap 6.700 medarbejdere andre 2,3 pct. Resten af aktierne ejes af Poul Due Jensens efterkommere, der bl.a. tæller sønnen Niels Due Jensen, som i mere end 25 år stod i spidsen for pumpekoncernen.

Ejerfordelingen betyder, at mens fonden vil modtage 963 mio. kr. af den rekordstore udbyttebetaling, får medarbejderne 25 mio. kr., mens Due Jensen-familien modtager i alt 111 mio. kr.

Det er uvist, hvordan Grundfos-aktierne er fordelt blandt stifterens efterkommere, men Grundfos har tidligere lagt oplysninger frem, der viste, at Niels Due Jensen sad på 3,9 pct. af aktierne. Er det fortsat tilfældet, står den 77-årige erhvervsmand og godsejer alene til at modtage 42,7 mio. kr.

Vi har det privilegium, at Grundfos og fonden lidt er siamesiske tvillinger. Så det er ikke sådan, at vi sender pengene ud i kredsløb et eller andet sted.

Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos

Selv om rekordudbyttet dræner Grundfos-pengekassen midt i coronakrisen, har Mads Nipper ingen problemer med at vinke farvel til de mange penge.

»Vi har det privilegium, at Grundfos og fonden lidt er siamesiske tvillinger. Så det er ikke sådan, at vi sender pengene ud i kredsløb et eller andet sted. Får vi brug for det, står fonden der, før vi skal i banken,« siger Grundfos-topchefen.

Udtalelser henviser til, at den hovedrige Poul Due Jensens Fond har som erklæret formål at understøtte driften af Grundfos-koncernen. Derfor kan udbyttet hurtigt finde vej tilbage i Grundfos-kassen, hvis behovet opstår.

Med 2019-udbyttet på 1,1 mia. kr. har Grundfos de seneste fem år udloddet i alt 4,4 mia. kr. til ejerne – heraf mere end 440 mio. kr. til Due Jensen-familien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.