Erhverv

Grundfos-udbytte sætter rekord: Due Jensen-arvinger høster trecifret milliongevinst

Efter et 2019 med et overskud på bundlinjen på 2,2 mia. kr. er pumpekoncernen Grundfos på vej med et rekordstort udbytte til ejerne – heriblandt Due Jensen-familien.

Grundfos-arving Niels Due Jensen stod i mere end 25 år i spidsen af Grundfos. I dag ejer han sammen med resten af Due Jensen-arvingerne 10,1 pct. af den globale pumpegigant. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Grundfos kom flyvende ud af 2019, og det kommer nu selskabets ejere til gode i form af en rekordstor udbyttebetaling.

Udbytte
  • Grundfos har i dag en gængs praksis om at udlodde 50 pct. af årets overskud til aktionærerne.
  • De 50 pct. blev første gang anvendt for 2010-regnskabet og medførte et udbytte på 889 mio. kr.
  • Året forinden blev der blot udbetalt 25 pct. i udbytte, mens praksis indtil da havde været et udbytte på 3 pct.
  • Grundfos-ejer Poul Due Jensens Fond skilter åbent med, hvor stor en ejerandel man har af de knap 38,1 mio. Grundfos-aktier.
  • Det samme er tilfældet for aktieposten fordelt blandt de knap 6.700 Grundfos-ansatte, som i dag ejer aktier i koncernen.
  • Derimod har stifterens efterkommere aldrig skiltet med, hvordan en samlet aktiepost på i dag 10,1 pct. er fordelt blandt Due Jensen-arvingerne.

Den ordinære generalforsamling i det bestemmende selskab i Grundfos-koncernen, Grundfos Holding A/S, blev afviklet fredag, og her vedtog ejerne med hovedaktionær Poul Due Jensens Fond i front at udlodde halvdelen af 2019-overskuddet på i alt 2.208 mio. kr. som udbytte til ejerne.

»Det er jo ikke min beslutning, men det anbefaler vi bestemt,« siger Grundfos-topchef Mads Nipper om udbyttebetalingen på 1,1 mia. kr.

Grundfos er ejet af Poul Due Jensens Fond, ansatte i Grundfos og arvingerne efter Grundfos-stifter Poul Due Jensen,der tillige er sikret en markant indflydelse på fonden via fire faste pladser i fondsbestyrelsen.

Mens fonden sidder på 87,6 pct. af Grundfos-aktierne, ejer knap 6.700 medarbejdere andre 2,3 pct. Resten af aktierne ejes af Poul Due Jensens efterkommere, der bl.a. tæller sønnen Niels Due Jensen, som i mere end 25 år stod i spidsen for pumpekoncernen.

Ejerfordelingen betyder, at mens fonden vil modtage 963 mio. kr. af den rekordstore udbyttebetaling, får medarbejderne 25 mio. kr., mens Due Jensen-familien modtager i alt 111 mio. kr.

Det er uvist, hvordan Grundfos-aktierne er fordelt blandt stifterens efterkommere, men Grundfos har tidligere lagt oplysninger frem, der viste, at Niels Due Jensen sad på 3,9 pct. af aktierne. Er det fortsat tilfældet, står den 77-årige erhvervsmand og godsejer alene til at modtage 42,7 mio. kr.

Vi har det privilegium, at Grundfos og fonden lidt er siamesiske tvillinger. Så det er ikke sådan, at vi sender pengene ud i kredsløb et eller andet sted.

Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos

Selv om rekordudbyttet dræner Grundfos-pengekassen midt i coronakrisen, har Mads Nipper ingen problemer med at vinke farvel til de mange penge.

»Vi har det privilegium, at Grundfos og fonden lidt er siamesiske tvillinger. Så det er ikke sådan, at vi sender pengene ud i kredsløb et eller andet sted. Får vi brug for det, står fonden der, før vi skal i banken,« siger Grundfos-topchefen.

Udtalelser henviser til, at den hovedrige Poul Due Jensens Fond har som erklæret formål at understøtte driften af Grundfos-koncernen. Derfor kan udbyttet hurtigt finde vej tilbage i Grundfos-kassen, hvis behovet opstår.

Med 2019-udbyttet på 1,1 mia. kr. har Grundfos de seneste fem år udloddet i alt 4,4 mia. kr. til ejerne – heraf mere end 440 mio. kr. til Due Jensen-familien.

BRANCHENYT
Læs også