Erhverv

Stort image-dyk til Vestas efter fyringer

Vindmølleproducenten Vestas' omdømme har fået markante klø under coronakrisen. Nylige fyringer kan være forklaringen, lyder det fra brandingekspert.

Vindmøllekoncernen Vestas er det af landets store selskaber, der har lidt det største imagetab under coronakrisen. Det viser en ny opgørelse fra konsulenthuset Caliber, der er specialister i virksomheders omdømme.

Vestas image-score viser et fald på 5,3 point - det største blandt selskaberne i C25-indekset over landets største børsselskaber.

»Vestas skiller sig ud som det selskab, der har oplevet det største omdømme-mæssige tab over de seneste uger. Det kommer efter fem måneder med konsistent stigende score, og kan meget vel hænge sammen med de covid-19-relaterede fyringer, som blev annonceret for nylig,« vurderer Shahar Silbershatz, adm. direktør i Caliber.

En fyringsrunde har givet skrammer på et ellers stærkt omdømme for Vestas og koncernchef Henrik Andersen. Foto: PR

Vestas annoncerede den 20. april, at nogle projekter vil blive stoppet som følge af coronakrisen, og at 400 medarbejdere, primært i Danmark, vil blive fyret.

Caliber spørger løbende danskerne, hvor meget de kan lide og stoler på virksomheder, og udarbejder på den baggrund en såkaldt ’trust & like’-score.

Vi hæfter os ved, at opfattelsen af Vestas fortsat er meget positiv.

Anders Riis, kommunikationsdirektør, Vestas

Trods faldet er Vestas stadig et af de selskaber, danskerne holder mest af. Selskabet får C25-indeksets tredjehøjeste score, kun overgået af Novozymes og Novo Nordisk.

»Resultater af imageundersøgelser har det med at gå op og ned afhængigt af aktuelle begivenheder. Vi hæfter os ved, at opfattelsen af Vestas fortsat er meget positiv, og så fokuserer vi vores kræfter på at styre Vestas sikkert igennem den globale krisesituation,« oplyser Vestas’ kommunikationsdirektør, Anders Riis.

En undersøgelse fra det britiske konsulenthus Sifa Strategy og Deloitte blandt britiske topchefer viste i 2015, at 97 pct. mener, omdømmet har kommerciel værdi. I omegnen af 40 pct. af virksomhedernes værdi blev tillagt omdømmet.

Stiig Helgens Binggeli, direktør i pr- og marketinghuset Brandhouse, mener også, fyringerne spiller ind på vurderingen af Vestas, og at det er uberettiget.

»Uberettiget, fordi rettidig omhu - også med nedskæringer - kan beholde arbejdspladser på længere sigt. Men den historie er vanskelig at fortælle,« siger Stiig Helgens Binggeli.

Vi har formået at holde virksomheden og dermed lægemiddelproduktion kørende, hvilket statsministeren betonede vigtigheden af.

Elise Hauge, direktør for mennesker og kommunikation, Lundbeck

Også Jyske Bank får klø af danskerne. Bankens imagescore er droppet næstmest ud af de 24 målte virksomheder.

Ifølge Shahar Silbershatz kan faldet hænge sammen med en generel modvilje mod bankerne, fordi danskerne ikke føler bankerne bidrager nok til at løse coronaproblemerne. Men indførslen af negative renter kan også have skadet Jyske Banks omdømme.

»Banken har for nylig fået negativ omtale i forbindelse med negative renter, og det kan være noget, der stadig hænger ved den,« siger Shahar Silbershatz.

Jyske Bank ønsker ikke at kommentere opgørelsen.

Medicinalkoncernen Lundbeck er det selskab, der er gået mest frem i Calibers måling, hvilket ifølge Shahar Silbershatz kan hænge sammen med, at fondene bag Lundbeck og Novo Nordisk har doneret penge til indsatsen mod coronakrisen.

Lundbecks direktør for mennesker og kommunikation, Elise Hauge, mener også, god kommunikation og stabil drift har bidraget positivt.

»Vi har formået at holde virksomheden og dermed lægemiddelproduktion kørende, hvilket statsministeren betonede vigtigheden af i forbindelse med nedlukningen i marts,« skriver hun i en e-mail til Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.