Erhverv

FLSmidth om coronavirus: 2. kvartal bliver værst

Bundlinjen er faldet i det danske cement- og mineselskab, viser regnskabet for første kvartal.

Foto: FLS

Det værste er ikke ovre for FLSmidth i forhold til coronakrisen. Sådan lyder det fra det danske cement- og mineselskab i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for 1. kvartal, der netop har båret præg af den nye coronavirus.

»Lockdowns og begrænsninger af mobiliteten påvirker leverandører og dele af vores egne aktiviteter, hvilket resulterer i mere kompleks logistik og en lavere udnyttelse af kapaciteten. Vi forventer den største direkte påvirkning i andet kvartal og en mere moderat indflydelse i 3. kvartal, men vi er ikke i stand til at vurdere varigheden af forstyrrelser og omfanget af virkningen,« lyder det fra FLSmidth.

På overfladen kunne det ellers se ud til, at cement- og minekoncernen styrede uden om problemer i 1. kvartal. Selskabet oplevede i 1. kvartal en fremgang i ordreindgangen på 16 pct., og omsætningen steg med 2 pct. til 4.525 mio. kr.

Men fremgang på toplinjen slog ikke igennem på driftsresultatet (ebita), som i kvartalet faldt med 27 pct. til 228 mio. kr. Det fik ebita-marginen til at falde med 2,1 pct.point til 5 pct. Faldet skyldes ifølge FLSmidth bl.a. højere omkostninger som følge af coronavirussen.

»Covid-19-pandemien har en betydelig indflydelse på den nuværende og fremtidige forretning, og den har påvirket vores resultat for 1. kvartal. Især i marts, hvor pandemien første til højere omkostninger som følge af mere kompleks logistik og lavere kapacitetsudnyttelse,« udtaler topchef Thomas Schulz i forbindelse med regnskabet.

Topchefen venter, at både cement- og mineforretningen vil være påvirket. Men Thomas Schulz øjner samtidig muligheder.

»Men vi ser en relativt modstandsdygtig minedrift, og den omfattende globale politiske reaktion, der allerede er set, såsom den foreslåede infrastrukturpakke på 2 billioner dollars i USA, kan føre til en stor stigning i efterspørgslen på metaller og booste konstruktions- og cementmarkeder over hele verden,« lyder det fra Thomas Schulz.

FLSmidth skrottede den 23. marts sin guidance for året som følge pandemien, men selskabet er kommet med en lille form for opdatering på dette område i forbindelse med regnskabet.

»Visibiliteten er fortsat lav, og vores guidance er fortsat suspenderet. Vi forventer dog nu, resultaterne for hele året vil være under den oprindelige guidance for året,« lyder det fra cement- og mineselskabet.

Inden coronakrisen ventede FLSmidth en omsætning i 2020 i intervallet 18,5-20,5 mia. kr. og en ebita-margin mellem 8 og 9 pct.

Mio. kr.Q1 2020Q1 2019
Ordreindgang6.5255.640
Omsætning4.5254.416
Ebita228312
Ebita-margin5 pct.7,1 pct.
Resultat101136
BRANCHENYT
Læs også