Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Jysk kan genåbne hundredvis af lukkede butikker rundt om i Europa

Danske detailselskaber med internationale butikskæder får grønt lys til genåbning i flere lande. På samme tid forventer de danske shoppingcentre grønt lys i den næste runde med genåbning af Danmark.

Corona rammer verden
Jysk-koncernen har op mod 2.900 butikker i 52 lande.  PR-foto.

Mens flere butikker her i landet genåbner efter en lukkeperiode under coronakrisen, ruller danske detailselskaber med kædebutikker i udlandet også yderligere fart i forretningen. Flere lande rundt om i Europa giver lov til, at butikker kan genåbnes nu eller den kommende tid..

Den danske detailgigant Jysk måtte i marts midlertidigt lukke over 2.000 af koncernens koncernens egne butikker i 27 lande. Det skete i takt med, at forskellige tiltag blev sat ind rundt om i Europa i jagten på at stoppe coronavirussen.

Tyskland er største marked for Jysk med op mod 1.000 butikker. De blev alle tvangslukkede.

Men de seneste uger har myndighederne der løsnet op, så butikker flere steder i landet kunne genåbne denne uge efter specifikke krav - bl.a. om kvadratmetre. I første omgang betød det, at Jysk kunne slå dørene op igen til over halvdelen af kædens tyske butikker. Nu er antallet siden vokset, så omkring 850 af kædens tyske butikker atter er åbne.

Kæden
  • Detailkoncernen Jysk har eksisteret siden 1979, da afdøde dynekøbmand Lars Larsen åbnede den første butik.
  • Driver knap 2.900 butikker i 52 lande.
  • Koncernen har hidtil været delt i to selvstændige selskaber som netop nu slås sammen: Dänisches Bettenlager med butikker i de tysktalende lande samt Frankrig, Italien, Spanien og Portugal og Jysk Nordic, som ud over Skandinavien har det øvrige marked i Europa.
  • 200 af Jysk-butikkerne drives af lokale franchisetagere i lande, der ikke regnes som kernemarkeder for koncernen, gennem Jysk Franchise. Det er lige fra Island, de baltiske lande og Canada til bl.a. Thailand, Kuwait og Vietnam.
  • Jysk indgår i familiekoncernen Lars Larsen Group, der har stifterens søn, Jacob Brunsborg, som bestyrelsesformand.

»Coronakrisen er hård ved os og detailhandlen. Vi har fortsat ca. 1.000 butikker lukkede fordelt over en række lande. Men det er klart sjovere at genåbne, så det arbejder vi kontinuerligt med, hvor det er muligt,« siger kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen, fra Jysk.

»Ud fra de aktuelle meldinger forventer vi, at endnu flere af vores markeder kan åbne i hvert fald en del af deres butikker i løbet af maj. Meldingerne fra eksempelvis Italien, som jo er et af de hårdest ramte lande af corona, lyder, at vi nok kan åbne butikker igen i maj. Så trods den fortsat alvorlige situation er der positive takter for os,« fortsætter han.

Udover Jysk har en række andre danske selskaber også mange butikker rundt om Europa og andre steder i verden. Det lige fra eksempelvis Ecco, Pandora og Flying Tiger Copenhagen til den danske modekoncern Bestseller. Hos alle følges situationen og muligheden for at genåbne på markederne meget nøje.

Her i landet er butikker i de danske shoppingcentre fortsat tvangslukkede - på linje med stormagasiner - i kampen mod coronasmitte. En lang række andre detailbutikker og -kæder valgte dog frivilligt valgt at holde lukket de første uger af krisen. Mange af dem rundt om i Danmark har dog nu atter slået dørene op - seneste eksempel er Ikeas varehuse.

Danske indkøbs- og shoppingcentre lægger ikke skjul på et håb om at komme med i den næste runde med genåbning af Danmark, der forventes at blive iværksat fra 11. maj. Adm. direktør Jesper Faurholdt, Danske Shoppingcentre, der administrerer 17 af landets store indkøbscentre, melder, at der er gjort klar til en fuld genåbning. Det ud fra de krav, som myndigheder stiller til kampen mod coronavirus.

»Vi har forberedelserne på plads - lige fra ensretning af kundetrafik, skilte og andet. Så vi tripper for grønt lys,« siger Jesper Faurholdt.

BRANCHENYT
Læs også