Erhverv

Corona har kvalt optimismen i danske virksomheder: »Det er ekstremt bekymrende«

Den såkaldte erhvervstillid målt i konjunkturbarometeret har aldrig været lavere, viser tal fra Danmarks Statistik for april.

Foto: Joachim Ladefoged

Coronakrisen har sendt troen på fremtiden i det danske erhvervsliv ud over kanten. Konjunkturbarometeret for april for industrien, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel viser samlet, at erhvervstilliden er på det laveste niveau nogensinde.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

For industrien er konjunkturindikatoren faldet med 15 pct.point til minus 22. Her er det især faldende forventninger til produktionen, som trækker ned. For bygge og anlæg er konjunkturindikatoren faldet med 25 pct.point, mens faldene for serviceerhverv og detailhandel lyder på henholdsvis 42 pct.point og 29 pct.point.

Den samlede erhvervstillid for de fire erhverv er faldet fra 95,5 i marts til 50,5 i april. Det er altså et lavere niveau end under finanskrisen og også den laveste måling, siden denne statistik for første gang så lyset i 1985.

»Det er ekstremt bekymrende og vidner om at store dele af dansk erhvervsliv i øjeblikket styrtbløder,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Det er ikke kun i forhold til den nuværende situation, at indikatorerne er faldet. Forventningerne til fremtiden har også lidt et alvorligt knæk.

»Coronakrisen har ramt med en enorm kraft og overgår med længder finanskrisen. Erhvervstilliden synker helt til bunds med disse tal. Billedet er i det store og hele meget det samme i den øvrige del af verden med tillidsindeks, der banker ned,« skriver Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Tallene fra Danmarks Statistik viser med al tydelighed, at den danske økonomi lider voldsomt under coronakrisen, lyder det fra Sydbank.

»Dagens tal kan ikke siges at være overraskende, men ikke desto mindre er det deprimerende læsning, som viser at de danske virksomheder i øjeblikket lider alvorligt. Derfor gør dansk økonomi det selvsagt også,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Hver eneste dag med nedlukningen af økonomien koster ca. 1 mia. kr. i tabt BNP, lyder det fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, der vurderer, at dagens tal ikke har fanget hele tilbagegangen. Dermed kan den reelle situation i det danske erhvervsliv være værre, end tallene giver udtryk for.

»Det absolut vigtigste spørgsmål i forhold til økonomien er, hvor meget og hvor hurtigt der bliver åbnet op igen, både herhjemme og i udlandet. Det ser ud til, at mange af de formelle begrænsninger er på vej til at blive lempet rundt omkring, men vi ved endnu ikke, om det så også vil betyde, at virksomheder rent faktisk åbner og forbrugerne rent faktisk har lyst til for eksempel at gå på restaurant eller i storcenter,« skriver Søren V. Kristensen.

Læs også
Top job