Økonomi

Coronakrisen har ført til et voldsomt fald i salget i landets butikker

Detailsalget er faldet med 2 pct. fra februar til marts, viser tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Foto: Mads Frost

Salget i landets butikker er blevet sendt sydover af coronakrisen. Detailsalget faldt således med 2 pct. fra februar til marts, viser tal fra Danmarks Statistik. I Dansk Erhverv kalder man faldet for voldsomt.

»Det er det suverænt største fald, der er registreret siden statistikkens begyndelse i 2000. Under finanskrisen i 2008-2009 faldt detailsalget ikke med mere end 1,4 pct. i en enkelt måned. Det står dermed også skræmmende klart, at virusudbruddet og den delvise nedlukning af samfundet har udløst et historisk dyk i danskernes forbrug,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

I Arbejdernes Landsbank kalder man tallene for »grufuld læsning«. I den forgangne måned »blev detailhandlen skudt helt i sænk af nedlukningen af store dele af landet som følge af coronavirussen,« skriver Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Dagens tal for detailsalget er det første i denne uge af en stribe af såkaldte hårde nøgletal for den økonomiske udvikling under coronakrisen. Tidligere har et såkaldt blødt økonomisk nøgletal i form af danskernes syn på økonomien angivet retningen. Og den retning var ned. Danskernes tro på økonomien er faldet til det laveste niveau i 10 år.

Selv om detailsalget som helhed er faldet med 2 pct., er det langt fra alle brancher, der har været lige hårdt ramt. Værst er det gået ud over salget af tøj, som er dykket med 26,7 pct. i marts. Omvendt var der en stigning på 1,4 pct. i kategorien fødevarer og andre dagligvarer.

»Vi genkender klart tendensen til øget forbrug i supermarkeder og dagligvareforretninger, der ifølge vores tal er steget voldsomt siden nedlukningen af Danmark.  Fødevarer og andre dagligvarer udgør da også næsten halvdelen af det samlede detailomsætningsindeks, så det er hovedforklaringen på, at detailomsætningen ”kun” er faldet 2 pct. i marts trods nedlukningen af mange forretninger,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Salget af computere og software er steget kraftigt i marts. Det samme er salget af tapet og maling og endelig er nethandlen steget med ca. 20 pct. sammenlignet med samme periode i fjor.

»Virusudbruddet har således ikke alene ført til et historisk fald i detailsalget, men har også ændret danskernes indkøbsvaner,« lyder det fra Tore Stramer.

Fra flere sider bliver der peget på, at tallene for detailsalget i den kommende tid også vil være meget kraftigt påvirket af coronavirussen.

»Usikkerhed om den fremtidige udvikling kan få forbrugerne til at holde igen. Ganske vist har få mistet sit job under krisen, fordi regeringens hjælpepakker har holdt hånden under mange beskæftigedes tilknytning til sin arbejdsplads. Men er man på hjemsendt med lønkompensation er situationen naturligvis stadig usikker, og det kan få mange til at holde igen, indtil situationen er afklaret,« skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.