Økonomi

Coronakrisen ændrer vores økonomi - og det er allerede begyndt

Boligmarkedet, forbruget og produktionen: Coronakrisen kommer til at ændre det økonomiske landskab, vurderer økonomer. På flere måder.

Artiklens øverste billede
Danmark er i gang med en genåbning. Foto: Mads Frost

Coronakrisen har ikke kun sendt alverdens økonomier i knæ. Den vil formentlig også ændre det økonomiske landskab permanent. Krisen vil skubbe yderligere til tendenser, som var i gang inden krisen, og sætte gang i nye strømninger, som skaber et før og et efter coronakrisen.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer.

»Der findes ingen krise, som ikke får struktureffekter. Selv om dette ikke er en klassisk økonomisk krise, men en sundhedsmæssig krise, får den konsekvenser,« siger Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

Ifølge økonomiprofessoren kan coronakrisen bl.a. skubbe yderligere til de tendenser, der allerede inden virussen spredte sig i samfundet og økonomien. Et eksempel er nethandel.

»Forskellige netbutikker fortæller om et fantastisk salg. Nethandlen får et voldsomt skub nu, så den tendens bliver fremskyndet,« siger Torben M. Andersen.

Samme overbevisning har man blandt økonomerne i landets store banker.

»Jeg er helt klart i den boldgade, at økonomien vil være anderledes efter corona, og noget af det ser vi allerede i form af, at forbrug bliver flyttet online. Jeg vil være meget overrasket, hvis vi kommer tilbage til det, der var normalen inden corona,« siger Andreas Steno Larsen, global chefstrateg i Nordea.

Under coronakrisen har mange danskere arbejdet hjemmefra. Det kan også blive langt mere udbredt, når vi er kommet ud på den anden side.

»Hjemmearbejde har fået et voldsomt skub, og folk har gjort sig erfaringer med det og fundet ud af, hvordan man skal organisere sig, når man arbejder hjemmefra. Her kan man også forestille sig, at udviklingen bliver fremskyndet, så hjemmearbejde bliver mere udbredt,« siger Torben M. Andersen.

Hvis danskerne ikke i samme grad behøver at møde ind på kontoret hver dag, vil det give dem flere muligheder i forhold til, hvor de kan bo. Og det kan give en effekt på boligmarkedet.

»Det kan betyde, at urbaniseringen måske går knapt så voldsomt for sig, så flere vil bo udenfor byerne. Men det er en meget længere trend. Presset kan blive mindre, men det betyder nok ikke, at selve urbaniseringen vender,« siger Torben M. Andersen.

I Danske Bank vurderer man også, at coronakrisen i sidste ende kan få en indvirkning på urbaniseringen som følge af mere hjemmearbejde.

»Der er nok mange, der har siddet i lejligheder og tænkt, at de ville være mere lykkelige i et hus uden for byen. Det er interessant, at antallet af handler på boligmarkedet de seneste fire uger er faldet. Bare ikke når man ser på sommerhuse. Folk vil gerne have et sted at tage hen, og det kan måske være startskuddet til en ny tendens,« siger Las Olsen.

Coronaens effekt på økonomien stopper dog formentlig langtfra inden for landets grænser, lyder vurderingen.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at der kommer en bølge af isolationisme,« siger Andreas Steno Larsen.

Det kan betyde, at globaliseringen ikke får den samme medvind, som den tidligere har haft, lyder det fra Danske Bank.

»Forsyningskæder og globaliseringen var allerede under pres inden corona. Handelskrigen var enormt ødelæggende for forsyningskæderne, og coronakrisen kan ikke andet end at forstærke den tendens. Alt andet lige betyder det, at ting bliver dyrere for forbrugerne. Men det giver også muligheder for virksomheder, der kan udnytte det og rykke produktionen tættere på kunderne. Det kan være, at der kommer mere produktion i Danmark eller Europa som følge af dette,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Og hvordan står Danmark så rustet, hvis coronakrisen virkelig ender med at vende op og ned på økonomierne? Godt, lyder svaret. Danmark er langt fremme i forhold til f.eks. internethandel, og i forhold til de større ændringer på globalt plan ser det heller ikke helt skidt ud.

»Lande, der er ekstremt afhængige af global handel, vil kunne få problemer. Men vi står i Danmark heldigvis rimelig godt, fordi vi har en stor medicinal- og green tech-sektor, som kan komme godt igennem de ændringer, der kommer,« siger Andreas Steno Larsen.

Selv om Danmark er placeret godt i forhold til ændringerne, kommer vi dog ikke igennem krisen uden skrammer.

»Vi kommer til at have en periode med en kriseagtig økonomi, så der vil f.eks. være et efterslæb i forhold til højere arbejdsløshed og mindre lønstigninger,« siger Las Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.