- Opdateret 22/04/2020 kl. 08:39
Coronakrisen har fået danskernes tro på økonomien til at styrtdykke
Danskernes syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation er på det laveste niveau i 10 år.
Coronakrisen har ikke kun fået danskernes tro på økonomien til at balancere på kanten. Den har skubbet danskernes tro på økonomien ud over kanten, så den er faldet til det laveste niveau i 10 år. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Den såkaldte forbrugertillidsindikator er faldet fra et niveau på 0,4 i marts til minus 11,9 i april. Det er det største fald i statistikkens levetid, som går tilbage til 1974.
»Selv om forbrugertilliden tidligere har været lavere, er den seneste måneds dyk mere markant end de månedlige fald under den finansielle krise, kartoffelkuren i 80’erne og den 2. oliekrise i slutningen af 70’erne. Der bliver virkelig skrevet historie med dette fald, som næsten er ubegribeligt,« skriver Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
I Dansk Erhverv kalder man udviklingen alvorlig.
»Det voldsomme fald i forbrugertilliden viser med al tydelighed, at virusudbruddet har sat en alvorlig skræk i de danske forbrugere. Virusudbruddet har skubbet dansk økonomi ned i et stort sort hul, og ledigheden er steget med historisk styrke. Det skaber naturligvis stor usikkerhed hos de danske forbrugere,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.
Faldet i forbrugertillidsindikatoren er trukket af, at danskerne er blevet langt mindre optimistiske i forhold til den danske økonomi lige nu i forhold til for et år siden. Denne delindikator er gået fra 4,6 i marts til minus 23,1 i april.
Danskernes købelyst er også faldet betydeligt. Ifølge Dansk Erhverv kan det i værste fald resultere i, at krisen bliver mere langstrakt.
»Der er en betydelig risiko for, at danskerne kun i begrænset omfang vil skrue op for forbruget igen i takt med, at flere butikker åbner igen. Det er meget alvorligt og understreger, at politikerne fortsat skal have fokus på hjælpepakker og tiltag, der kan kickstarte danskernes forbrug,« lyder det fra Tore Stramer.
I Sydbank vurderer man, at tallene havde set værre ud, hvis ordningen med lønkompensation ikke var blevet spændt ud under økonomien. Fra banken lyder det samtidig, at det nuværende niveau for forbrugertilliden peger i retning af et årligt fald i privatforbruget på 4 pct.
»Derfor er det afgørende, at vi igen får løftet forbrugernes humør, for ellers vil krisen bide sig fast, længe efter nedlukningen er fortid. Det hjælper altså ikke at åbne forretningerne igen, hvis forbrugerne ikke har mod på at bruge løs af spareskillingerne,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.
Selv om dagens tal fra Danmarks Statistik er dystre, er der dog små lyspunkter. Danmarks Statistik har opdelt de indsamlede tal i en periode før og efter den delvise genåbning. Og tallene, der er indsamlet, efter at der er kommet lidt mere gang i samfundet, er lidt bedre.
»Vi forventer, at maj-tallene vil blive noget bedre end apriltallene, da det lader til, at danskernes tillid til økonomien reagerer forholdsvist kraftigt på niveauet af nedlukning,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.