Erhverv

Hurtigere udbetaling på vej til virksomheder: Regeringen udskyder kontrol med krisehjælp

Der skal nu være adgang til straksudbetaling i forbindelse med lønkompensationsordningen, fremgår det af et aktstykke.

Artiklens øverste billede
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) foreslår at udbetale lønkompensation og kompensation til selvstændige, inden ansøgningerne er behandlet. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Der er nu hurtigere hjælp på vej til de mange virksomheder, som indtil nu har skullet spejde efter penge fra lønkompensationsordningen. Erhvervsminister Simon Kollerup vil have pengene udbetalt inden den 1. maj.

Det fremgår af et aktstykke, hvor ministeren beder Folketingets Finansudvalg om, at godkende straksudbetalinger til de danske virksomheder i lønskompensationsordningen. Det skal ske ved, at kontrollen med, om virksomheden er berettiget til at få det ansøgte beløb, bliver udskudt.

»Disse tiltag vil understøtte hurtigere udbetalinger,« fremgår det af aktstykket.

Erhvervsministeren lægger op til, at virksomheder, der har søgt om lønkompensation til og med tirsdag i denne uge, skal have pengene udbetalt inden den 1. maj.  Ansøgninger, som er kommet efter den 28. april vil blive behandlet på samme måde som tidligere.

For de ansøgninger, der er kommet inden, vil forslaget fra ministeren betyde, at Erhvervsstyrelsen kun skal se på, om ansøgningen er korrekt udfyldt.

En egentlig kontrol af, om virksomheden er berettiget til lønkompensation, skal først finde sted senere. Ansøgninger fra virksomheder, der har en høj risikovurdering, bliver »udtaget til særlig kontrol.«

»Den udsatte forudgående afprøvning af ansøgningerne indebærer en risiko for, at der sker fejlagtigt udbetaling af beløb, der ikke efterfølgende vil kunne efterreguleres og indkræves i forbindelse med efterkontrollen. I forlængelse heraf bemærkes det, at der er indført skærpede strafbestemmelser over for virksomheder mv., som bevidst snyder, svindler eller misbruger kompensationsordningerne,« fremgår det af aktstykket.

Et flertal i Folketinget har hævet straffen til det firedobbelte, hvis en virksomhed snyder med de hjælpepakker, som er blevet vedtaget.

Fra Dansk Industri lyder det, at udbetalingerne falder på »et knastørt sted«.

»Aftalen om lønkompensation er en god og vigtig ordning for mange. Men den virker jo kun, når pengene faktisk kommer ud til virksomhederne. Derfor er det tiltrængt og fuldstændig afgørende, at der bliver sat turbo på udbetalingerne. Der bliver sukket af lettelse på mange virksomheder i dag,« udtaler Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Danske Industri, i en pressemeddelelse.

Dansk Industri opfordrer til, at der også bliver sat mere fart på behandlingen af nyere ansøgninger.

»For mange virksomheder er det lige på falderebet, at pengene til lønkompensation bliver udbetalt nu. Rigtig mange virksomheder har valgt at bruge ordningen for at kunne beholde deres medarbejdere, men det har presset dem hårdt på likviditeten, at de skulle vente på pengene. Det er godt, at det bliver løst for langt hovedparten af virksomhederne nu. Men de sidste virksomheder skal også med,« udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.