Erhverv

Airbus-topchef: Flybranchen er ramt af den værste krise nogensinde

Det kan tage op til fem år, før flybranchen er tilbage på samme niveau som før coronakrisen, vurderer topchefen i den europæiske flyproducent Airbus.

Arkivfotooto: Sven Hoppe/picture-alliance/dpa/AP Images.

Den værste krise i flybranchens historie.

Sådan lyder den dystre analyse fra topchefen i Airbus, Guillaume Faury. Udtalelsen kommer samtidig med, at den europæiske flyproducent har præsenteret sit regnskab for første kvartal.

Det skriver Financial Times.

Coronakrisen har ramt den globale luftfart ekstra hårdt, og ifølge Airbus’ franske topchef, har luftfartsindustrien ikke tidligere stået over for så alvorlig en situation, som den befinder sig i netop nu.

»Vi befinder os lige nu midt i den største krise, som luftfartsindustrien nogensinde har oplevet,« siger Guillaume Faury.

Og selv når coronavirussen er på retur, og verdenssamfundet langsomt åbner op igen, vil det ifølge Guillaume Faury tage flere år, før flyindustrien er tilbage på sit normale niveau.

Airbus-topchefen spår, at det kan tage helt op til fem år, før industrien og antallet af flypassagerer er tilbage på samme niveau som før coronakrisen.

Udmeldingen kommer samtidig med, at flere flyselskaber verden over varsler store fyringsrunder.

Onsdag meddelte moderselskabet bag British Airways, International Airlines Group (IAG), at flyselskabet kan være nødsaget til at fyre op mod 12.000 medarbejdere for at klare sig gennem coronakrisen.

Tirsdag var skandinaviske SAS på banen med en lignende melding. SAS meddelte, at der skal fyres 5.000 medarbejdere - herunder 1.700 danske ansatte.

Krisen har også forplantet sig til Airbus. Flyproducenten kommer ud af første kvartal med et underskud på 481 mio. euro sammenlignet med et plus på 40 mio. euro i samme periode sidste år, mens omsætningen er faldet med 15 pct. til 10,5 mia. euro.

Airbus, der har omkring 135.000 ansatte verden over, har også meddelt, at fyringer kan være en vej til at reducere omkostningerne under coronakrisen. Dog har selskabet endnu ikke officielt varslet fyringer.

Læs også