Konkurrencestyrelsen opgiver seks år gammel sag om et muligt tagpap-kartel
I 2014 tog konkurrencemyndighederne en sag op om et muligt tagpap-kartel i byggebranchen. To afgørelser og en 18 måneder lang tænkepause senere droppes hele sagen.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har efter 18 måneders tænkepause besluttet at lukke en seks år gammel sag om »mulige konkurrencebegrænsende aftaler i den danske tagpap-branche«.
Sagen stammer fra 2014, hvor styrelsen tog sagen op efter klager fra aktører i branchen.
I foråret 2017 fik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen medhold i Konkurrencerådet, som slog fast, at de markedsledede tagpap-aktører Icopal Danmark, i dag en del af BMI Danmark, og Nordic Waterproofing sammen med Danske Tagpapfabrikanters Brancheforening og Tagpapbranchens Oplysningsråd ulovligt havde holdt konkurrenter ude af tagpap-markedet.
Vi mener ikke, at det vil være hensigtsmæssigt – hverken i forhold til sagen parter eller en effektiv anvendelse af styrelsens ressourcer – at fortsætte sagsbehandlingen måske flere år endnu.
Samtidig varslede Konkurrencerådet, at sagen ville blive anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet – i dag tale bagmandspolitiet.
Men så langt kom det dog aldrig.
Sagen blev nemlig anket til Konkurrenceankenævnet, som knap halvandet år senere kom frem til, at styrelsen ikke havde ført tilstrækkeligt bevis for anklagen om et tagpap-kartel.
Derfor sparkede ankenævnet i september 2018 hele kartelsagen tilbage til Konkurrencerådet med besked om at behandle og afgøre sagen på ny.
Det fik Jacob Schaumburg-Müller, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til at slå fast, at man nu ville nærlæse ankenævnets afgørelse »og beslutte om sagen skal henlægges, eller om vi skal behandle sagen igen.«
Siden har styrelsen så vendt og drejet tagpap-sagen og gennemført nye undersøgelser og juridiske analyser. Alligevel er meldingen nu, at sagen helt droppes.
»Vi mener ikke, at det vil være hensigtsmæssigt – hverken i forhold til sagen parter eller en effektiv anvendelse af styrelsens ressourcer – at fortsætte sagsbehandlingen måske flere år endnu. På den baggrund og ikke mindst med afsæt i Ankenævnets vurdering af sagen og dens beviser, er det besluttet, at sagen lukkes,« siger Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Styrelsen vælger dog at lukke sagen efter en paragraf i konkurrenceloven, som giver mulighed for, at sagen kan genoptages på et senere tidspunkt, hvis der dukker nye og væsentlige oplysninger op.