Erhverv

Nu støtter 45 rejsebureauer op om kritik af regeringens hjælpepakke

Flere danske rejsekoncerner truede onsdag med at forlade Rejsegarantifonden i protest mod regeringens hjælpepakke i et brev stilet til erhvervsminister Simon Kollerup og Folketingets Erhvervsudvalg. Nu støtter 45 mindre rejsebureauer op.

Artiklens øverste billede

Onsdag truede otte større danske rejsekoncerner i et åbent brev sendt til erhvervsminister Simon Kollerup og Folketingets Erhvervsudvalg med at forlade Rejsegarantifonden i protest mod regeringens hjælpepakke.

Nu bakker 45 mindre rejsebureauer op om de store rejsekoncerner, der blandt andet tæller Apollo, Albatros, Kilroy og Primo Tours. Det sker i en støtteerklæring stilet til erhvervsministeren og erhvervsudvalget.

»Vi støtter fuldkomment op om indholdet og de nødvendige konsekvenser heraf og beder derfor indtrængende erhvervsministeren og det øvrige folketing om at revurdere ordningen og dermed undgå et nærtstående totalt kollaps af den danske rejsebranche,« står der bl.a. i brevet.

Blandt de 45 mindre rejsebureauer står bl.a. MyPlanet Rejser, DUF Rejser, Travelsense, HöjskolenDK og Adventure.dk.

Hjælpepakken fra regeringen indeholder lån for 1,5 mia. kr., men rejselskaberne hæfter kollektivt for lånene, og de kan ende med at skulle betale langt mere tilbage, end de selv har lånt, hvilket har vakt kritik.

De otte rejsekoncerner, som i første omgang kritiserede ændringerne, omsætter for 6,5 mia. kr. årligt og står dermed for næsten halvdelen af den omsætning, der er grundlaget for Rejsegarantifondens indtægter.

»Jeg står til at få 7,5 mio. kr. i lån i Primo Tours og skulle betale 22 mio. kr. tilbage over seks år. Det kan man jo ikke. Så bliver jeg nødt til at kigge mig om efter en anden ordning,« udtalte Bjarke Hansen, der ejer Primo Tours, til Finans i forbindelse med onsdagens brev.

»For os er det simpelt at løse. Ordningen skal gøres individuel. Det er ikke fair, at jeg skal betale konkurrenters lånepakker tilbage. Jeg har brugt 10 år på at bygge min virksomhed op. Det er ærgerligt at se det falde fra hinanden - ikke på grund af coronakrisen, men på grund af den måde, man hjælper på,« sagde han.

En del af hjælpepakken er allerede vedtaget ved lov, og den fælles hæftelse for lånene kommer som en ændring, som skal behandles de kommende dage. Regeringen har i et skriftligt svar til Finans afvist at efterkomme branchens ønske om en ren individuel ordning.

»Når regeringen ikke foreslår en ren individuel tilbagebetalingsordning, skyldes det, at det vil betyde en uforholdsmæssig stor byrde på enkelte medlemmer af Rejsegarantifonden, som får udbetalt dækning af deres tilbagebetalinger til kunderne,« skrev erhvervsminister Simon Kollerup i en skriftlig kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.