Serier
BREAKING

Flying Tiger låser dørene op til lukkede butikker

Flere detailselskaber kan atter få fart i forretningen rundt om i coronalukkede lande. Butikker genåbnes både her og ude i Europa.

Corona rammer verden
Flying Tiger Copenhagen har 977 butikker i 19 lande - som her i et spansk indkøbscenter. Foto: Jesper Olesen.

Danske butikskæder tripper for at få fart i salget igen rundt om Europa. Kæden Flying Tiger Copenhagen genåbner i første omgang nu en lang række danske butikker - men forventer også at komme i fart i flere andre lande den næste tid.

Coronakrisen har fået myndighederne i flere lande til at tvangslukke netop detailbutikker i kampen for at undgå smitte. Her i landet er butikker i de danske shoppingcentre fortsat tvangslukkede - på linje med stormagasiner. En lang række andre detailbutikker og -kæder valgte frivilligt selv at holde lukket de første uger af krisen.

Mange af dem rundt om i Danmark har dog nu atter slået dørene op - seneste eksempel er Ikeas varehuse. Nu følger også bl.a. Flying Tiger Copenhagen efter.

Kæden valgte at lukke sine danske butikker, da coronakrisen ramte Danmark i begyndelsen af marts. Fra fredag genåbnes 37 af de 69. De resterende 32 ligger i storcentre, og kan derfor ikke genåbnes endnu.

»Vi har været noget forsigtige og afventende med at genåbne af hensyn til medarbejdere og kunder. Men i takt med, at coronavirussen ser ud til at være under kontrol her, og Danmark gradvist åbner på flere områder, gør vi det også,« siger adm. direktør Martin Jermiin, Flying Tiger Copenhagen.

Kæden har samlet 977 butikker i 29 lande rundt om på kloden. Og den er som andre detailselskaber hårdt ramt på salget i denne tid. 80 pct. af butikkerne rundt om på kloden har i en periode været midlertidigt lukkede, og omsætningen er derfor styrtdykket de seneste måneder. Derfor har selskabet bl.a. fået ny kapital tilført fra ejerne.

Martin Jermiin oplyser, at butikkerne fortsat er tvangslukkede i en lang række lande, så andelen af lukkede butikker er fortsat op mod 70 pct. af det samlede antal. Der er dog udsigt til genåbning i flere lande i de kommende uger.

Selskabet
Tidslinje for Flying Tiger:
  • 1988: Lennart Lajboschitz åbner sin første butik ved navn Zebra.
  • 1995: Den første Tiger-butik åbner på Islands Brygge i København med varer fra restlagre, alle til 10 kr.
  • 2000: Tiger bliver en landsdækkende kæde med 38 butikker.
  • 2001: Første udenlandske butik åbner på Island.
  • 2005: Første britiske butik åbner.
  • 2012: Går ind i Asien med en butik i Osaka, Japan.
  • 2012: I oktober køber kapitalfonden EQT 70 pct. af selskabet Zebra, der står bag de 170 Tiger-butikker.
  • 2016: Tiger skifter navn til Flying Tiger Copenhagen.
  • 2019: Tiger har 977 butikker i 29 lande.

»Det udvikler sig meget forskelligt, men vi glæder os over positive meldinger og mulighed for at slå dørene op igen flere steder i Europa. Det ser vi frem til,« siger Martin Jermiin.

Ud over Flying Tiger Copenhagen har en række andre danske detailselskaber – bl.a. Jysk, Ecco, Bestseller, Pandora og Søstrene Grene – været ramt af butikslukninger i flere store lande.

Den danske detailgigant Jysk måtte således i marts midlertidigt lukke over 2.000 af koncernens egne butikker i 27 lande. Tyskland er det største marked for Jysk med op mod 1.000 butikker. Men de seneste uger har myndighederne løsnet op, så butikker flere steder i landet kunne genåbne efter specifikke krav.

I første omgang betød det, at Jysk kunne slå dørene op igen til over halvdelen af kædens tyske butikker. Nu er antallet vokset, så omkring 850 af kædens tyske butikker atter er åbne.

»Ud fra de aktuelle meldinger forventer vi, at endnu flere af vores markeder kan åbne i hvert fald en del af deres butikker i løbet af maj. Meldingerne fra eksempelvis Italien, som jo er et af de hårdest ramte lande af corona, lyder, at vi nok kan åbne butikker igen i maj. Så trods den fortsat alvorlige situation er der positive takter for os,« sagde kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen, Jysk, til Finans onsdag.

Læs også