Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Virksomheder skal betale skat af corona-donationer

Venstre kræver reglerne ændret, så penge fra kunder og andre donorer går i virksomhedernes lommer og ikke i statens.

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov fastlår i et svar til Folketinget, at donationer til økonomisk trængte virksomheder under coronakrisen er skattepligtige for den virksomheder, der modtager penge fra kunder og andre givere. Arkivfoto: Jens Dresling

Køb en virtuel fadøl, klip dig selv, og send din frisør på Mobilepay, hvad du plejer at give for en klipning.

Opfordringerne til at hjælpe små virksomheder, som er trængte af coronakrisen, har været mange, og den med penge til frisøren efter hjemmeklip under tvangslukningen kom fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Men hver gang en hårdt ramt virksomhed modtager en donation, ender en del af pengene i statskassen. Donationer til virksomheder under coronakrisen er skattepligtige for den modtagende virksomhed, fremgår det af et svar til Folketinget fra skatteminister Morten Bødskov.

»En donation i form af et økonomisk pengebeløb, uden at der foreligger en modydelse, betragtes som udgangspunkt som en skattepligtig gave for modtageren,« fastslår Skatteministeriet i svaret.

Venstre kræver nu, at det bliver lavet om, så donationerne går ubeskåret til de virksomheder, som de var tiltænkt.

»Donationer skal være skattefri for modtagerne og skal selvfølgelig heller ikke modregnes i statslige hjælpepakker. Jeg tror, at der er mange folk, som gerne vil støtte en lokal virksomhed, men jeg tror ikke, at de vil støtte, hvis de finder ud af, at halvdelen af pengene går i statskassen,« siger erhvervsskatteordfører Marie Bjerre (V).

Enhedslisten vil gerne være med til at finde en løsning, så corona-donationer bliver skattefri, men skatteordfører Rund Lund frygter, at det ikke kan lade sig gøre uden at åbne et skattehul.

»Jeg kan virkelig godt forstå, at spørgsmålet bliver rejst, og jeg er også sympatisk indstillet overfor at se på det. Men hvis man kan forskyde, hvad der er betaling for en vare, og hvad der er en venlig gave, åbner der sig umiddelbart en uendelig række af muligheder for at undgå at betale den skat, man skal. Men hvis der kan findes en teknisk løsning, vil jeg og Enhedslisten gerne se på det,« siger han.

De Radikale forsvarer derimod, at donationerne er skattepligtige.

»Jeg ved godt, at det lyder træls og kan virke virkelig mystisk, men helt logisk er en donation også en indtægt, og indtægter skal beskattes,« siger skatteordfører Kathrine Olldag (R).

BRANCHENYT
Læs også