Erhverv

Storcenter-direktør forventer kun halv omsætning, når der genåbnes

Man skal shoppe alene og cafeer, legeafsnit, biografer og fitnesscentre er stadig lukkede.

Artiklens øverste billede
I Rødovre Centrum, der er Danmarks ældste indkøbscenter og et af de største, forventer man, at der går lang tid, før omsætningen er tilbage på niveauet fra før coronakrisen.

Selvom de danske storcentre åbner igen mandag, er de langt fra ude af krisen.

Der forventes både færre kunder, og mindre omsætning pr. kunde. Folk vil ganske enkelt ikke ”hænge ud” i et indkøbscenter på samme måde som før.

»Jeg tror, vi får halvdelen af omsætningen tilbage, og det er slet ikke nok til at dække de faste omkostninger. Derfor er det også vigtigt, hvor længe politikerne strækker hjælpepakkerne,« siger direktør Jesper Andreasen fra Rødovre Centrum, som er Danmarks ældste indkøbscenter og et af de største.

Hans vurdering bygger blandt andet på, at retningslinjerne for genåbning af storcentre specifikt fjerner en stor del af den oplevelse, der udover selve indkøbet ligger i at handle i et storcenter. Man shopper lidt, tager en kop kaffe, shopper lidt, slapper af i fællesarealet, shopper lidt mere.

Retningslinjerne fra Erhvervsministeriet understreger, at fællesarealer så som legepladser og loungeområder skal lukkes, og kunderne skal opfordres til at handle alene - altså ikke en shoppetur med veninderne eller hele familien.

»Kunderne kommer til at komme hurtigere ind og ud igen. Det bliver et kortere ophold,« forventer Jesper Andreasen, som udtaler sig om den nære fremtid og ikke om en permanent situation.

Pladsen er ikke et problem

Rødovre Centrum har som alle andre storcentre i landet måttet regne på de detaljerede pladskrav i regeringens regler. Her spiller centerets totale størrelse ind, men der er ”rabat” for f.eks. supermarkeder inde i centeret. I alt må Rødovre Centrum have 5.600 kunder samtidigt, og det styres af elektroniske tællere ved de 24 indgange.

»Det bliver ikke noget problem. 5.600 har vi måske én gang om året, til black friday,« lyder det.

Rødovre Centrum har omkring 40 mio. kr. til gode i restancer ved lejerne, dvs. butikkerne i centeret, som har fået henstand på huslejen pga. coronakrisen. Man satser på at få flest mulige af pengene igen, efterhånden som lejerne får udbetalt kompensation fra regeringens støtteprogrammer.

Også virksomheden Danske Shoppingcentre, der blandt andet driver Kolding og Aalborg Storcenter, City Vest i Aarhus og Frederiksbergcenteret i København, forventer lavere omsætning.

»Jeg er helt enig i, at vi ikke kommer tilbage til normalen. Det bliver ikke et brag af en åbning,« siger afdelingsdirektør Finn Sture Madsen.

»I Kina har man set, at det var meget stille, da de åbnede shoppingcentrene igen, og i Tyskland har omsætningen ligget på 60-70 pct., efter de har åbnet. Om det lige bliver 50 eller 60 pct. i Danmark er svært at sige,« lyder det.

Restauranter og cafeer er ikke åbnet den første uge og vil derefter have åbent med afstandskrav og andre begrænsninger. Og flere af de ”magneter”, der plejer at trække folk forbi et center, kan først åbne i senere faser.

»Fitnesscentre, som ofte ligger i shoppingcentre, fortsætter med at være lukkede, og det gælder også biografer og legelande« siger Finn Sture Madsen.

Et yderligere aspekt er, at folk gennem to måneder har fået at vide, at det var mere trygt og sikkert at opholde sig udendørs end indendørs, og derfor arbejder centrene på at overbevise kunderne om, at de trygt kan komme indenfor, blandt andet ved at der er tydelige sikkerhedsforanstaltninger inde i centrene.

Flere af butikkerne i centrene er økonomisk pressede, fortæller Finn Sture Madsen. Egentlig var budskabet fra regeringen, at butikker i storcentre ville blive kompenseret 100 pct., fordi de var tvangslukkede, men sådan er realiteten ikke, fortæller han. Blandt andet er der problemer med at få fuld kompensation, hvis man er en kæde med ét cvr-nummer, som dækker både butikker i storcentre og på gågader, ligesom det kan ramme kompensationen, hvis man havde underskud i 2019, oplyser han.

Ifølge Retail Institute Scandinavia var der sidste år i alt 115 danske shoppingcentre o.lign. på mindst 5.000 kvm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.