Erhverv

Hver tredje leder regner med at skulle fyre medarbejdere

Når virksomhederne ikke længere kan få lønkompensation for at holde på medarbejderne, forventer 31 pct. af lederne at skulle afskedige, viser en rundspørge.

Artiklens øverste billede
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at forlænge statens hjælpepakker, men alle har en interesse i, at der er en udløbsdato, understreger han. Arkivfoto: Jens Dresling

Ledigheden i Danmark tog i marts det største månedlige hop siden depressionen i 1930’erne, men flere danskere kan forvente en fyreseddel, når lønkompensationsordningen fra staten udløber 8. juli, viser en rundspørge blandt ledere i den private sektor.

Hver tredje leder forventer at skulle fyre medarbejdere, når deres virksomhed ikke længere kan få lønkompensation. Det viser rundspørgen, som Lederne har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af sine medlemmer på ledelsesposter i private virksomheder.

Cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, understreger, at de 150.000 lønmodtagere, som virksomhederne aktuelt modtager lønkompensation for, ikke tæller med i ledighedsstatistikken.

»Vores undersøgelse viser, at der kan vente en eksplosion i ledigheden i juli, når lønkompensationsordningen udløber,« siger han.

Oveni de 150.000 danskere på lønkompensation registrerede Danmarks Statistik i sidste uge en sæsonkorrigeret bruttoledighed på 117.000 fuldtidspersoner i marts, svarende til 4,1 pct. af arbejdsstyrken.

Mens 28 pct. af lederne forventer at skulle fyre en del af medarbejderne, når virksomheden ikke længere kan modtage lønkompensation, svarer 3 pct. af lederne, at de ser ind i at skulle afskedige hele medarbejderstaben.

Michael Bayer Thomsen, adm. direktør i plastvirksomheden Letbek, er en af de ledere, der har mulige tilpasninger på dagsordenen. Letbek leverer bl.a. komponenter til byggesektoren og vurderer, at aktivitetsniveauet på den anden side af coronakrisen vil ligge 10-20 pct. lavere end de oprindelige forventninger.

»Det bliver et billede af en virksomhed, der træffer de rette beslutninger for at sikre en stærk, god og konkurrencedygtig arbejdsplads over tid. Det er det, vi kæmper for, og der vil tilpasninger både i op- og nedgangstider være nødvendige,« siger Michael Bayer Thomsen.

Vores undersøgelse viser, at der kan vente en eksplosion i ledigheden i juli, når lønkompensationsordningen udløber.

Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lægger ikke skjul på, at ophør af lønkompensation kan føre til fyringer, hvis virksomhederne oplever et lavere aktivitetsniveau, end før coronakrisen ramte.

Han hæfter sig dog også ved, at 43 pct. af lederne i undersøgelsen svarer, at de forventer, at medarbejderne vender tilbage til deres job, når virksomheden ikke længere modtager lønkompensation.

»Det synes jeg faktisk er positivt. Jeg vil ikke afvise, at det blive nødvendigt eller relevant at forlænge nogle af hjælpeordningerne, men det er i vores alles interesse, at ordningerne har et udløb, så regeringen derfra sammen med Folketinget kan gøre op, hvad der skal til for at få pustet liv i økonomien igen,« siger Peter Hummelgaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.