Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hver tredje leder regner med at skulle fyre medarbejdere

Når virksomhederne ikke længere kan få lønkompensation for at holde på medarbejderne, forventer 31 pct. af lederne at skulle afskedige, viser en rundspørge.

Corona rammer verden
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at forlænge statens hjælpepakker, men alle har en interesse i, at der er en udløbsdato, understreger han.  Arkivfoto: Jens Dresling

Ledigheden i Danmark tog i marts det største månedlige hop siden depressionen i 1930’erne, men flere danskere kan forvente en fyreseddel, når lønkompensationsordningen fra staten udløber 8. juli, viser en rundspørge blandt ledere i den private sektor.

Hver tredje leder forventer at skulle fyre medarbejdere, når deres virksomhed ikke længere kan få lønkompensation. Det viser rundspørgen, som Lederne har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af sine medlemmer på ledelsesposter i private virksomheder.

Sådan fungerer lønkompensation
  • Ordningen gælder for virksomheder registreret i CVR, som står overfor at varsle afskedigelser for minimum 30 pct. af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte.
  • Staten betaler 75 pct. af de fastansattes løn og 90 pct. af de timelønnedes månedsløn, dog max 30.000 kr.
  • Medarbejderne skal anvende fem ferie- eller afspadseringsdage eller holde fem fridage uden løn.
  • Medarbejderne må ikke afskediges i perioden og skal have fuld løn.
  • Ordningen udløber 8. juli.Cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, understreger, at de 150.000 lønmodtagere, som virksomhederne aktuelt modtager lønkompensation for, ikke tæller med i ledighedsstatistikken.

»Vores undersøgelse viser, at der kan vente en eksplosion i ledigheden i juli, når lønkompensationsordningen udløber,« siger han.

Oveni de 150.000 danskere på lønkompensation registrerede Danmarks Statistik i sidste uge en sæsonkorrigeret bruttoledighed på 117.000 fuldtidspersoner i marts, svarende til 4,1 pct. af arbejdsstyrken.

Mens 28 pct. af lederne forventer at skulle fyre en del af medarbejderne, når virksomheden ikke længere kan modtage lønkompensation, svarer 3 pct. af lederne, at de ser ind i at skulle afskedige hele medarbejderstaben.

Michael Bayer Thomsen, adm. direktør i plastvirksomheden Letbek, er en af de ledere, der har mulige tilpasninger på dagsordenen. Letbek leverer bl.a. komponenter til byggesektoren og vurderer, at aktivitetsniveauet på den anden side af coronakrisen vil ligge 10-20 pct. lavere end de oprindelige forventninger.

»Det bliver et billede af en virksomhed, der træffer de rette beslutninger for at sikre en stærk, god og konkurrencedygtig arbejdsplads over tid. Det er det, vi kæmper for, og der vil tilpasninger både i op- og nedgangstider være nødvendige,« siger Michael Bayer Thomsen.

Vores undersøgelse viser, at der kan vente en eksplosion i ledigheden i juli, når lønkompensationsordningen udløber.

Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lægger ikke skjul på, at ophør af lønkompensation kan føre til fyringer, hvis virksomhederne oplever et lavere aktivitetsniveau, end før coronakrisen ramte.

Han hæfter sig dog også ved, at 43 pct. af lederne i undersøgelsen svarer, at de forventer, at medarbejderne vender tilbage til deres job, når virksomheden ikke længere modtager lønkompensation.

»Det synes jeg faktisk er positivt. Jeg vil ikke afvise, at det blive nødvendigt eller relevant at forlænge nogle af hjælpeordningerne, men det er i vores alles interesse, at ordningerne har et udløb, så regeringen derfra sammen med Folketinget kan gøre op, hvad der skal til for at få pustet liv i økonomien igen,« siger Peter Hummelgaard.

BRANCHENYT
Læs også