Siden årets begyndelse har benzinprisen taget et markant dyk. Skatterådets formand, Jane Bolander, holder en dør på klem for en justering af befordringsfradraget.
De seneste måneders bratte fald i olieprisen har sat så dybe spor i benzinprisen, at det kan ende med at ramme hundredtusinder af pendlere på pengepungen.
Årsagen er det populære befordringsfradrag, som Skatterådet fastsætter hvert år med afsæt i bl.a. forventningerne til udviklingen i benzinprisen.
Da Skatterådet den 19. november sidste år offentliggjorde fradragssatsen for 2020, lød det:
»Baggrunden for udregningerne af satserne for 2020 er blandt andet en benzinpris for 2020 på 12,33 kr. pr. liter samt et skøn over omkostninger til bilens vedligeholdelse, forsikringer m.v.«
- Skatterådet fastsætter typisk en gang årligt kørselsfradraget for det kommende år.
- Det sker gerne på rådets møde i november.
- Behandlingen sker på baggrund af en indstilling fra Skatteministeriet.
- Indstillingen tager afsæt i en række variable udgifter for bilejere.
- Bl.a. indgår det kommende års benzinpris, løbende service på bilen, udgifter til nye dæk - og afbalancering, løbende vedligehold som rustbehandling og vask, forsikring og parkering.
- Til gengæld har man siden 2005 opereret med et skønnet værditab for brug af familiebilen til at køre til og fra arbejde.
I dag koster en liter benzin 10,19 kr. – 17 pct. under Skatterådets udgangspunkt for 2020-fradraget, efter at have været nede og vende for 11 dage siden i en pris på 9,59 kr.
Skatterådets formand, professor og skatteekspert Jane Bolander fra CBS, afviser ikke, at det markante fald i benzinprisen kan føre til ændringer i det populære fradrag.
»Der er endnu ikke taget stilling til ændringer af de årlige satser for befordringsfradraget, men det vil naturligvis blive meldt ud, såfremt det sker,« siger hun i en mail til Finans.
I 2020 er fradraget for pendleres transport til og fra arbejde på 1,96 kr. pr. kilometer for kørsel mellem 25 og 120 kilometer, og samlet sikrer det danskerne et skattefradrag i årsopgørelsen på et tocifret milliardbeløb.
Skatterådet holder som udgangspunkt gerne fast i fradragssatsen hele året igennem.
Et kig i historiebøgerne viser imidlertid, at Skatterådet tidligere har ændret i fradragssatsen i et kalenderår på grund af markante udsving i de bagvedliggende udgifter, som indgår i befordringsfradraget.
Skatterådet mødes næste gang den 26. maj. Hvorvidt befordringsfradraget vil være på dagsordenen, har Jane Bolander ingen kommentarer til.