Erhverv

»Vi er blæst fuldstændig bagover«: Donationer vælter ind til danske dyreparker

Mange danskere har givet penge til de lukkede dyreparker.

Aalborg Zoo modtog i løbet af weekenden næsten 700.000 kr. i donationer.  Arkivfoto: Anita Graversen

Mange danske zoologiske haver og dyreparker er hårdt ramt økonomisk under coronakrisen.

Kun de zoologiske anlæg, hvor de besøgende kan køre rundt i bil, har fået tilladelse til genåbne i fase 2. Resten må vente til fase 3 – der begynder den 8. juni – med at genåbne.

Midt i trængslerne er der dog lyspunkter at spore. Aalborg Zoo kunne forleden berette, at man i løbet af weekenden havde modtaget donationer for næsten 700.000 kr., efter at den nordjyske dyrepark på Facebook havde oplyst, hvordan man kan støtte haven, mens den er lukket.

»Vi er dybt taknemmelige over den enorme opbakning. Vi ved jo, det er en svær tid for alle, og alligevel har så mange valgt at støtte os. Det er virkelig rørende og en uvurderlig opmuntring for os alle i zoo,« lød det fra Henrik Vestergaard Johansen, der er direktør i Aalborg Zoo.

I dag lyder der »10.278 haj-fives og tak« fra Den Blå Planet, som er Nordeuropas største akvarium. Her har 10.278 danskere doneret 2.321.600 kr. til indsamlingen Støt dyrene på blot fem dage.

Det svarer til, at hver af akvariets 450 forskellige arter har modtaget 5.159 kr. til madbudgettet. Det skriver Den Blå Planet, Danmarks Akvarium i en pressemeddelelse.

Her oplyser man, at mange tror, at Den Blå Planet er støttet af det offentlige, men kun 10 pct. af udgifterne er dækket af staten. Resten skal akvariet selv skaffe med andre indtægter.

»Vi har eksempler på børn, som har tømt deres sparegrise, studerende har givet bidrag fra su’en, og virksomheder har støttet os. Vi er meget taknemmelige, men vi er langtfra i mål. Indsamlingen fortsætter derfor året ud. Hver en krone tæller,« siger Jon Diderichsen, der er administrerende direktør for Den Blå Planet.

Og en lignende beretning lyder fra Odense Zoo. Siden fredag har den zoologiske have på Fyn modtaget 250.000 kr. via Mobilepay-overførsler. Det skriver fyens.dk.

»Det er jo helt vildt, det, vi oplever. Vi er blæst fuldstændig bagover af den opbakning, vi får,« siger Bjarne Klausen, der direktør i Odense Zoo.

Frank Friis, der ejer Nordsjællands Fuglepark, beretter også om gavmilde danskere.

»Alene i går (mandag, red.) kom der 18.000 kr. i kassen, og i de seneste tre uger har vi fået 80.000 kr. – og det svarer næsten til en måneds udgifter, som ligger på 90.000 kr., der bruges på lønninger og foder til dyrene,« fortalte Frank Friis tirsdag til TV 2 Lorry.

Læs også
Top job