Serier

Pengene strømmer ind: Danish Crown leverer historisk stærkt regnskab

Danish Crown har netop offentliggjort det stærkeste halvårsregnskab i selskabets historie. Nettoresultatet er forbedret 46 pct. til 1,4 mia. kr., og samtidig har de løbende udbetalinger til ejerne været de højeste i årtier.

Corona rammer verden
Slagterigiganten Danish Crown har netop offentliggjort et halvårsregnskab, som er det bedste i nyere tid. 
Foto: Gregers Tycho

Pengene er det seneste halve år væltet ind i kassen hos slagterigiganten Danish Crown, som netop har offentliggjort det stærkeste halvårsregnskab i selskabets historie.

Omsætningen er øget med 18 pct. til næsten 32 mia. kr., og nettoresultatet er forbedret med 46 pct. til 1,4 mia. kr.

Reelt har fremgangen i indtjeningen imidlertid været langt større, da Danish Crown i halvåret har løftet afregningsprisen for andelshavernes leverancer af grise til 13,72 kr. pr. kilo. Det er 4,32 kr. mere end i samme periode året før, og denne forbedring svarer i sig selv til, at Danish Crown har tjent og udbetalt 2,4 mia. kr. ekstra til ejerne. Selv efter denne store ekstraudbetaling står selskabet tilbage med så mange penge i kassen, at nettoresultatet er det bedste nogensinde.

»Vi har haft et virkelig stærkt halvår med en bredt funderet fremgang. Den gode udvikling bygger på en kombination af en fortsat god afsætning af grisekød til Kina, frasalget af Tulip Ltd. i Storbritannien og ikke mindst en generelt stærk performance i koncernen. Lige nu er al fokus imidlertid rettet mod at styre Danish Crown sikkert igennem corona-krisen,« siger Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Danish Crowns historisk stærke indtjening har først og fremmest været drevet af et boom i eksporten af svinekød til Kina. Eksporten til Kina begyndte at vokse eksplosivt for omkring et år siden, da et udbrud af svinepest spredte sig som en steppebrand i det store land. På få måneder kostede den frygtede sygdom omkring 200 mio. grise livet i Kina. Det skabte et enormt hul i markedet, som Danish Crown er et af de selskaber, der har fået mest ud af.

Den danske sværvægter har gennem mange år eksporteret størstedelen af sin produktion, og selskabets slagterier og frysehuse har længe været godkendt til eksport til Kina. Samtidig har Danish Crown en meget stor frysekapacitet, hvilket er helt afgørende, når man vil sende svinekød om på den anden side af kloden. Dette setup gjorde det muligt for Danish Crown lynhurtigt at skrue maksimalt op for eksporten til Kina, da priserne derude skød i vejret.

»Det er klart, at eksporten til Kina er en hjørnesten i vores fremgang,« siger Jais Valeur.

For første gang i mange år overhalede Danish Crown i efteråret 2019 de store europæiske konkurrenter, som selskabet måler sig imod. De seneste otte måneder har Danish Crowns indtjeningsevne og dermed svinekødsafregningen til andelshaverne været den højeste i Europa. Jais Valeur understreger, at den stærke præstation hviler på et bredere fundament end blot eksporten til Kina.

»Den platform, som Danish Crown har opbygget over årene, viser nu for alvor sin styrke. Bredden i vores forretning og produktportefølje er historisk stærk, og samtidig har vi en større spredning både geografisk og på produktkategorier end tidligere. Det er vigtigt, for det er vejen til at sikre en attraktiv afregning til vores ejere fremadrettet,« siger Jais Valeur.

Netop svinekødsafregningen er det vigtigste nøgletal i Danish Crown, fordi slagterikoncernen er et andelsselskab, som er ejet af svineproducenterne. Størstedelen af indtjeningen strømmer direkte gennem selskabet og ud til ejerne i form af betaling for deres leverancer af grise. Svinekødsafregningen er derfor det mest præcise udtryk for Danish Crowns konkurrenceevne, og den har det seneste år været ekstremt stærk og langt foran alle væsentlige konkurrenter. Således har Danish Crowns indtjening pr. kilo svinekød været 1,13 kr. bedre end et vægtet gennemsnit af de vigtigste konkurrenter. Selskabet har dermed for første gang opfyldt sine strategiske indtjeningsmål - godt og vel endda.

Siden halvårsregnskabet blev afsluttet 31. marts har coronakrisen fået svinekødspriserne i hele Europa til at styrtdykke. Også i denne nedadgående tendens har Danish Crown dog klaret sig bedre end konkurrenterne.

Danish Crown halvårsregnskab (mio. kr.)      
  2019/20 2018/19 2017/18 2016/17 2015/16
Omsætning 31.834 26.987 30.118 30.715 29.420
Resultat af primær drift 1.750 1.220 1.263 1.026 1.104
Resultat 1.391 950 1.024 812 819
Balance 25.837 28.443 26.540 25.474 25.954
Egenkapital 7.368 7.361 7.155 6.481 6.432
Note: Tallene for 2018/19 er korrigeret for det nu  frasolgte britiske datterselskab Tulip Ltd.
 
BRANCHENYT
Læs også