Erhverv

Sådan vil USA forhindre fupfirmaer i at komme på børsen

Nye regler på teknologibørsen Nasdaq skal især ramme kinesiske selskaber, der søger "tynd" børsnotering i USA.

Det er blandt andet problemer med det børsnoterede kinesiske selskab Luckin Coffee, der får Nasdaq til at stramme kravene til selskaberne forud for en børsnotering. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Den amerikanske teknologibørs Nasdaq vil stramme reglerne for at kunne blive noteret på børsen.

Stramningerne er på vej efter især kinesiske selskaber er blevet beskyldt for at foretage noget, der ligner ”fup noteringer”. Blandt andet i et forsøg på at få vekslet aktier til amerikanske dollars, skriver Reuters.

Det seneste eksempel et kaffekæden Luckin Coffee, hvor en undersøgelse viste, at to af det kinesiske selskab topchefer havde fabrikeret falske salgsordrer og dermed pumpet salget - og aktiekursen - op.

Luckin Coffee blev børsnoteret i USA i 2019. Den 15. maj fortalte Nasdaq ejerne bag, at man planlagde at smide selskabet af børsen.

De nye regler vil blandt andet betyde, at der i forbindelse med en børsnotering skal rejses mindst 25 mio. dollars og/eller at mindst en fjerdedel af aktierne skal være i fri handel efter introduktionen.

Ifølge Reuters kilder vil Nasdaq ikke direkte pege på kinesiske selskaber som baggrund for ændringerne.

Men børsen har tidligere problematiseret, at flere kinesiske selskaber, der gerne vil på børsen, har manglet gennemsigtighed i deres regnskaber og haft meget tætte bånd til en lille gruppe af insidere.

Det er første gang, at Nasdaq sætter en minimumsgrænse for den kapital, der rejses.

Hvis kravet havde været indført tidligere, ville det have forhindret adskillige kinesiske selskabers børsnotering. Ud af de 155 kinesiske selskaber, der er blevet børsnoteret siden 2000, kunne de 40 ikke rejse mindst 25 mio. dollars.

Mindre kinesiske selskaber stræber efter noteringer i USA, fordi det giver stifterne og ejerne mulighed for at score gevinsten.

Samtidig sikrer det dem dollars, som de ellers ikke kan få fat i på grund af Kinas stramme kontrol med valuta, skriver Reuters.

Læs også