Erhverv

Kina bliver ny storaktionær i Norwegian

Leasingselskabet BOC Aviation, der indirekte er ejet af den kinesiske stat, kommer frem over til at sidde på en stor ejerpost i det norske flyselskab.

Arkivfoto: Finn Frandsen

Kina kommer fremover indirekte til at eje en stor bid af det norske flyselskab Norwegian.

Som en led i den storstilede redningsplan, som Norwegian lancerede for få uger siden, har en række af flyselskabets kreditorer sagt ja til at slette Norwegians milliardgæld og i stedet konvertere den til aktier i selskabet.

Heriblandt finder man leasingselskabet BOC Aviation, som Norwegian har leaset fly hos.

Det skriver det norske branchemedie E24.

BOC Aviation er ejet af Bank of China, der igen er ejet af den kinesiske stat, og dermed har Kina indirekte sat sig på en solid del af det norske flyselskab, som var tæt på at dreje nøglen om som følge af coronakrisen.

Leasingselskabet, der er børsnoteret i Hongkong og har hovedkontor i Singapore, har slettet en gæld på samlet 1,6 mia. norske kroner, der i stedet er omdannet til knap 340 mio. aktier til en værdi af 4,25 norske kroner.

Det giver ifølge E24 BOC Aviation en ejerandel på 12,67 pct. i Norwegian.

I alt har Norwegian fået konverteret gæld for næsten 13 mia. norske kroner som følge af redningsplanen, ligesom der er gennemført en større aktieemission, der har sikret 400 mio. norske kroner i frisk kapital.

Samtidig lever flyselskabet nu op til en række krav i forhold til egenkapitalen, der gør det muligt at få statsgaranterede lån for samlet 2,7 mia. norske kroner.

BOC Aviation er dog ikke den eneste nye storejer i Norwegian. Det irske leasingselskab Aercap Holdings, som også har sagt ja til at omdanne gæld til aktier, er nu den største ejer med knap 16 pct. af aktierne.

Norwegian-aktien faldt onsdag morgen med omkring 60 pct. Siden er faldet dog mindsket og onsdag middag er den nede med omkring 20 pct.

BRANCHENYT
Læs også